要喺銅鑼灣食泰菜,想搵到好食嘅呢十隻手指都數得晒,我啲十隻手指排第一嘅一定就係為咗細路嘅一間。18巷泰國餐廳 Soi 18 Thai Cuisine位處銅鑼灣世貿。上到去記得係行過牛禪穿入去咖。千祈唔好迷失左。餐廳裝潢有別於坊間的泰國菜館,係潮型感十足的泰國餐廳。上Sio 18 THAI泰國餐廳係食泰國,講得仔細啲就係附帶泰北風味,比平時去開嘅泰國餐廳更加多選擇,佢嘅餐牌裏面嘅嘢食都比好多泰國餐廳多可能因為佢有本身嘅泰北嘢食啦另外亦都會有D常見嘅泰國嘢食。一坐低諗都唔使諗當然要飲個椰青啦。椰青清甜肉嫩。好味解渴。呢度依家做緊一個白酒嘅推廣,有一隻好適合女士飲嘅白酒,適合配一啲前菜,我見到有呢個咁正嘅配搭當然叫咗杯啦,入口很甜美。果然勁來冇介紹錯喎!大家都可以帶返背你親下一啲泰式前菜等等令到味道發揮得更好!是日晚飯第一個前菜係炭燒豬頸肉,燒完肉質鮮嫩,好juicy ,點埋個辣汁一齊食,勁搶口。要講佢哋一個小豬頸肉份量都好夠大,好抵食!第二度菜是燒牛肉,外香內嫩,燒到剛剛好唔會太熟,口感好嫩,牛肉味十足香濃,大家都食唔停口同樣地都係配上燒豬頸肉嗰個辣汁,搶口惹味。生蝦基本上係食泰國菜必點食
一坐低諗都唔使諗當然要飲個椰青啦。椰青清甜肉嫩。好味解渴。
炭燒豬頸肉
燒牛肉
生蝦
生蝦基本上係食泰國菜必點食物啦。一碟六隻,好大隻又爽口,虎蝦係唔同d ge!
接著就係呢一個正宗泰北新菜式,泰東北包魚吃。包魚吃呢三個字其實就係佢哋呢一個菜嘅泰國名,
泰東北包魚吃
鹽燒嘅新鮮筍殼魚,肚裏邊塞住左唔同嘅泰國香料,用生菜包,加上兩種一甜一辣的醬汁、乾葱粒,和紅綠辣椒,同米線,先講筍殼魚,本身呢種魚好好,入口感覺很嫩滑,係街市好少會買到嘅靚魚,
配埋生菜米線等等必有另一方風味,如果覺得譚得滯可以加上少少鹽焗過嘅魚皮餃裏邊又會有另外一種感覺,值得推介的新菜式。
鮑魚salad
泰北嘅地方比較曼谷嘅地方等等會窮一件所以呢好多嘢食佢哋都係會就地取材,所以佢哋煮荀同埋椰子等係特別出色。而我今次食嘅係比較矜貴貴嘅鮑魚salad , 彈牙的鮑魚,鮑魚配上佢哋想用來做煮食嘅荀,鮑魚數目好多好多,爽口彈牙,還有爽口嘅椰樹芯,清新脫俗醬汁唔係咁多已經可以帶出食品本身嘅清甜味道,炎炎夏日,打一解暑!正。
泰式燉花膠
泰式燉花膠,一窩足四人份,
每碗都有足料花膠,湯濃味美,火候十足,足料強勢之作。比好多酒家嘅花膠,不相伯仲。配上芽菜同埋小小嘅醋,食法有少少似潮州魚翅。更加好味。絕對係女士gals talk 食飯嘅養顏之選.
呢度嘅份量食物份量都幾多所以呢我哋去最後呢就好簡單咁文藝左兩個甜品第一個呢就係千層糕,
千層糕
千層糕係熱嘅令到椰汁味更更突出青青甜甜嘅感覺,估唔到佢哋連咁簡單嘅甜品都做得如此仔細,
芒果黑白糯米飯
另外推介嘅就係芒果黑白糯米飯,黑白糯米煙韌可口,芒果夠大舊又鮮甜。
全部食物都心思十足,用料新鮮,而且足料,而且裝修同環境都好舒服開陽,令到人食野嘅心情更加愉快,所以我話佢響銅鑼灣絕對係好食嘅首選泰國菜。
2015-09-05
$350 (Dinner)
炭燒豬頸肉
燒牛肉