2021-11-06 1336 views
一日一黃店-灣仔良心冰室文華饕記 每到放假 又要四圍搵下良心店支持一下 今次呢間冰室 有兩層 見到有唔少文宣 同大量動漫周邊模型 當中以鬼滅為主 睇得出店主真係好鍾意鬼滅 除此之外 寵物小精靈 同死亡筆記 模型都好靚🥰 成間展覽館咁 仲毒過信和同現時點😍呢間餐廳可以話係每個儲figure朋友仔既夢想撇除上面一點 呢間餐廳 比較似大排檔.呢日晚市嚟到 都算多人 但佢地方大 唔洗等位地下滿座 所以開左2樓 叫我上去 隨便坐 模型我多到震驚2樓小熱 我自己走去開左部風扇冷氣 好涼😂.開始講嘢食 晚餐跟飯 湯 熱飲佢哋先上咗個 ⭐️粟米蘿蔔豬骨湯👌🏻算大碗 住家feel 清清地 甜粟米味 唔錯⭐️脆皮雞軟骨拼蝦球$108 (凍檸茶加$3)👍🏻好大份既小炒 蝦球大概5-6粒 其他都係雞軟骨👍🏻炸粉唔算厚 鬆化 好脆 (可聽聲)😋落左辣椒 同 炸蒜 去炒一炒 都幾嘢味‼️份量好多 大概二人份量 一個人食太熱氣.⭐️魚香茄子煲$72 (凍奶茶加$3)上菜果時啫啫聲 同樣好大份👍🏻有大量茄子 肉碎適量 魚香茄子真係好送飯👌🏻調味方面適中 🤔感覺可以再重口味啲🤔但如果好重口味 又可能2啖食完一碗飯😂就真係睇個人
😍呢間餐廳可以話係每個儲figure朋友仔既夢想
撇除上面一點 呢間餐廳 比較似大排檔
呢日晚市嚟到 都算多人 但佢地方大 唔洗等位
地下滿座 所以開左2樓 叫我上去 隨便坐 模型我多到震驚
2樓小熱 我自己走去開左部風扇冷氣 好涼😂
開始講嘢食 晚餐跟飯 湯 熱飲
佢哋先上咗個 ⭐️粟米蘿蔔豬骨湯
👌🏻算大碗 住家feel 清清地 甜粟米味 唔錯
⭐️脆皮雞軟骨拼蝦球$108 (凍檸茶加$3)
👍🏻好大份既小炒 蝦球大概5-6粒 其他都係雞軟骨
👍🏻炸粉唔算厚 鬆化 好脆 (可聽聲)
😋落左辣椒 同 炸蒜 去炒一炒 都幾嘢味
‼️份量好多 大概二人份量 一個人食太熱氣
⭐️魚香茄子煲$72 (凍奶茶加$3)
上菜果時啫啫聲 同樣好大份
唔叫小炒 平時飯餐都係$40-50 唔貴 值得支持
#hkfunfoodrecord窮遊香港
#hkfunfoodrecord_灣仔
#hkfunfoodrecord黃店
#文華饕記 (灣仔)
地址:灣仔克街1-5號展鴻大廈地下D-E號舖
⭐️評分:
味道:3.5/5
環境:4.5/5 有天女獸模型 私心加分
服務:4/5 收銀機姐姐好有禮 走果時都有講 多謝支持
抵食:4/5

#飲食 #美食 #優惠 #抵食 #hk #hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkigshop #hkblogger #hktrip #hongkongtrip #香港旅行 #hkfoodies #hongkongfood #吃貨 #食評 #香港美食 #一日一黃店 #銅鑼灣美食 #灣仔美食 #茶餐廳 #冰室 #大排檔