2019-02-04
真係好開心,除因為同3個最親團年外,仲搵到一間啱食、抵讚餐廳,不論味道、食材配搭、烹煮時間、擺碟都做得好好,出品同餐牌所見差不多,且價錢合理,已經好長時間冇遇到按心目中分數講起1)羊架$148要求7成熟,上碟一啲都冇過火,有肉汁,骨位亦冇見生肉,有底味,配菜有加左少少鹽撲左少少粉再煎嘅紫薯&橙蕃薯,再配沙律焗蒜及露絲瑪利汁,不過我冇點醬汁味道已經好好,蕃薯外脆內軟又香甜2)併盆 $108蝦冇過熟,醬汁酸辣好野味魷魚香脆,蒜香味濃帶少少辣單骨雞翼、薯角ok,魚手指夠脆但內裏肉質麻麻,叫併盆冇期望所有都出色,只想試多幾款,下次就知要單點甚麼3)爐魚$88特別在大蒜忌廉汁,如果有少份飯伴上更好4)豬仔骨$148份量足,配薯條沙律焗蒜,其實我對Pork Ribs 同BBQ汁都冇乜興趣,只係身邊人想食就陪試,骨與骨之間位置肥瘦適中,口感味道都ok,只係旁邊位置太瘦所以感覺柴口,依個似乎係好難避免5)是日餐湯配牛角包$42牛角包,包有牛油香、夠鬆軟,如果size大多1/3更好,粟米湯有小火爐同上,味道ok,不過我對粟米湯冇乜興趣,如下次係南瓜湯或磨菇湯,為左個牛角包會再試6)煙三文魚凱撒沙律$88
按心目中分數講起
1)羊架$148
2)併盆 $108
蝦冇過熟,醬汁酸辣好野味
魷魚香脆,蒜香味濃帶少少辣
3)爐魚$88
特別在大蒜忌廉汁,如果有少份飯伴上更好
4)豬仔骨$148
5)是日餐湯配牛角包$42
6)煙三文魚凱撒沙律$88
食嗰陣冇為意,原來做左另一款沙律醋汁,不過,都ok嘅
7)黃金心太軟配雪糕$68
造型吸引,但心太軟不是我所愛,因為好多時會食到發粉味道,小朋友就喜歡
8)海鹽焦糖咖啡$36
甜甜咸咸都幾得意,味道都ok
9)豆腐沙冰$42
一如預期味道比淡(係阿女叫嘅)不過大大杯好有睇頭
下次來會試牛,水牛城雞翼,”安哥”蝦及魷魚,希望keep 住好味啦