2024-04-22
《CARVER - 銅鑼灣》過左生日都成個月,估唔到仲有機會食生日飯呢😂今次朋友book左枱同我去銅鑼灣扒房据扒😎餐廳位於酒店入面,環境舒適而且服務周到,但價錢又唔算太離地咼,套餐人均五百至六百左右,已經有齊餐包、前菜、主菜同甜品,喺酒店食黎講真係唔貴咼😉而當晚餐廳都做緊個優惠,CARVER x THE LEO DIAMOND 獨家聯乘二人晚餐只需$1288,隨套餐仲會贈送一條The Leo Diamond既 D Series淡水珍珠項鍊一條😉仲有現金券送添,如果男士同女朋友嚟食飯慶祝生日紀念日佢實會好開心,有得食又有得拎😂而喺4月30號或之前訂座同預付仲可以享$1088 early bird 優惠,有興趣嘅話記住要早少少預訂啊😎🔹前菜💁🏻♀️CARVER 凱撒沙拉食前菜之前,服務員會拎佢哋餐廳自製嘅酸種麵包俾我哋做開胃菜,然後就上其他前菜,聽講呢一個係餐廳嘅特色凱撒沙律,個presentation同平時喺出面食嘅凱撒沙律好唔同,餐廳用咗四片原條嘅羅馬生菜再喺上面淋上醬汁,食到有白鯷魚既醋酸味,酸酸甜甜幾開胃,上面嘅麵包粒鬆脆得黎幾好食💁🏻♀️香炸軟殼大蝦第二度前菜係好少見嘅軟殼蝦,可
過左生日都成個月,估唔到仲有機會食生日飯呢😂今次朋友book左枱同我去銅鑼灣扒房据扒😎餐廳位於酒店入面,環境舒適而且服務周到,但價錢又唔算太離地咼,套餐人均五百至六百左右,已經有齊餐包、前菜、主菜同甜品,喺酒店食黎講真係唔貴咼😉而當晚餐廳都做緊個優惠,CARVER x THE LEO DIAMOND 獨家聯乘二人晚餐只需$1288,隨套餐仲會贈送一條The Leo Diamond既 D Series淡水珍珠項鍊一條😉仲有現金券送添,如果男士同女朋友嚟食飯慶祝生日紀念日佢實會好開心,有得食又有得拎😂而喺4月30號或之前訂座同預付仲可以享$1088 early bird 優惠,有興趣嘅話記住要早少少預訂啊😎 🔹前菜 💁🏻♀️CARVER 凱撒沙拉 食前菜之前, 服務員會拎佢哋餐廳自製嘅酸種麵包俾我哋做開胃菜,然後就上其他前菜,聽講呢一個係餐廳嘅特色凱撒沙律,個presentation同平時喺出面食嘅凱撒沙律好唔同,餐廳用咗四片原條嘅羅馬生菜再喺上面淋上醬汁,食到有白鯷魚既醋酸味,酸酸甜甜幾開胃,上面嘅麵包粒鬆脆得黎幾好食
💁🏻♀️香炸軟殼大蝦 第二度前菜係好少見嘅軟殼蝦,可以連個蝦殼都一齊食埋😌個蝦都幾大隻而且肉質鬆軟,下面配咗少少羽衣甘藍紅珊瑚沙律菜可以一齊食,調味上面有少少辣粉,令到味道更加有層次
🔹主菜
💁🏻♀️澳洲M6和牛腹脇肉 (300克) 主菜一共有兩款,第一款係澳洲M6和牛扒,大概五成熟左右,肉味重得黎肉質又唔會好韌,不過如果你係偏好食日本和牛嗰種油脂分布好勁嘅肉,咁呢一款就未必係你心頭好啦,但係我個人覺得澳洲牛係要食佢個肉質同埋肉味😉值得加分係佢旁邊嘅配菜都冇馬虎,原粒蒜頭同埋車厘茄煎過之後都係好香牛油味同埋好Juicy👍🏻
💁🏻♀️澳洲尖吻鱸魚柳 另外一個主菜鱸魚柳可以話係我當晚最鍾意嘅一道菜式,食西餐唔食牛的話我就一定會揀魚,魚柳外皮煎香咗脆卜卜,魚肉一疏疏咁好嫩滑,配上青醬同埋西班牙皮奎洛紅辣椒泥都幾特別,變左一份魚肉有多種食法😉
🔹甜品
💁🏻♀️特濃朱古力蛋糕 最尾個 甜品係朱古力蛋糕,好欣賞佢上面嘅朱古力焦糖脆脆,有啲似食緊朱古力味嘅honeycomb咁幾得意👍🏻朱古力蛋糕用咗70%嘅特濃朱古力製作,食落唔會太甜膩,兩個人share食剛剛好