2018-11-30
好多手搖飲其實都有供應芋頭產品,但最近好似特別熱烈,甚至蓋過黑糖風頭。以往喺清玉我地多數點蘋果冰醋,今次試左芋頭鮮奶綠茶呢。由於我係過黎取快遞,唔係經常喺呢區出沒,就唔知呢間清玉係咪新開。門面幾大,收工時間都有幾個客人,沖泡過程有效率,唔需要等好耐。餐牌選擇多,有鮮奶、奶茶、檸檬、原茶、果茶等,定價$15-32。甜度、冰度自選,可追加珍珠、愛玉、仙草、胚芽等芋頭鮮奶綠茶 $32/半糖/正常冰另有芋頭奶綠,相差4蚊,我就揀番鮮奶喇。點微糖正常冰,雖然大杯啲,但芋頭約佔1/4,唔淨止得鮮奶,仲有加茶,有點少貴。芋頭夠腍,未去到泥狀,口感較raw,不過真係偏甜啲。鮮奶茶底可接受,有綠茶味,用冰碎形式,唔會愈飲愈淡。如店員所言,飲品本身偏甜,半糖都仲有好突出嘅蜂蜜甜味,建議微糖或以下
餐牌選擇多,有鮮奶、奶茶、檸檬、原茶、果茶等,定價$15-32。甜度、冰度自選,可追加珍珠、愛玉、仙草、胚芽等 芋頭鮮奶綠茶 $32/半糖/正常冰