2018-12-19 255 views
聖誕節就快到,女友話今年聖誕大餐諗唔到整乜嘢食好,話想出去搵吓靈感,原來佢同事介紹左間意大利餐廳比佢話好好食,想試吓,所以今天就去接佢收工,順便去食餐好啦,餐廳位於沙田河畔花園附近,附近有幾個時租車場,泊車搵食非常方便,去到餐廳,可能尚早,不用等位,但餐廳亦已經坐了大半滿,先看看餐牌,今天不想食牛扒,所以叫了份烤西班牙黑毛豬鞍扒伴香草牛油薯粒及布冧醬,女友就話要食烤海鮮墨魚汁意大利飯,再加$50 可upgrade 做套餐,套餐除主菜外還跟一份前菜和一份甜品,前菜我們分別叫左一位凱撒沙律和蒜茸牛油焗紐西蘭青囗。等食~餐湯餐包先上,好特別,綠綠的,開始以為是青豆湯,原來是西蘭花湯,淡淡的蔬菜香味,非常creamy,第一次飲,都幾好飲!麵包非常出色,外皮脆脆,內裡非常軟熟,點橄欖油醋食,美味!凱薩沙律擺盤精緻,蔬菜新鮮,沙律醬調得非常好,甜酸味恰到好處。非常清爽!焗青囗,青口肥美,充滿蒜茸牛油香。烤海鮮墨魚汁意大利飯,份量十足,有海蝦、帶子、青口,尤魚,海鮮烤得剛熟不過火,樣樣鮮甜肥美,墨汁意大利飯香味十足!飯帶點點咬口,好食。件西班牙黑毛豬鞍扒足足差不多成成寸厚,一刀切開,全熟但還有點肉汁
等食~
件西班牙黑毛豬鞍扒足足差不多成成寸厚,一刀切開,全熟但還有點肉汁,肉質彈牙,點一點酸酸的布冧醬有助減去油膩感,伴碟的薯仔亦非常好食,好快清碟。
看到鄰枱點了碟pizza.是我最愛的硊薄餅底,看看餐牌有四式芝士pizza,芝士狂的我立即加單,
如果你喜愛芝士,一定不可錯過此pizza,四種芝士中包括了藍芝士,味道濃郁,吃一啖,齒頰留香!,女友伴我食一件,之後我自己清左成個pizza,太大滿足~!
最後甜品叫了藍梅奶凍,奶凍香滑,藍梅醬香甜。
四式芝士pizza
2018-12-18