2023-09-06 345 views
Gary Kwok Flowers & Cafe 位於灣仔合和中心17/F ,唔係朋友介紹都唔知係商業大廈中隱藏咗一間咁igable 嘅花藝💐cafe 😍甫一出lift 已經見到一間滿佈鮮花🌷嘅店舖,劃分咗兩個主要區域,一邊主要係售賣鮮花或其他花藝配件等,另一邊就售輕食甜品同特色飲品嘅花海cafe ,整間cafe 以柔和嘅燈光同顏色裝潢配以花為主題嘅裝飾,令人有種cosy 溫馨嘅感覺😆😆Cafe 分別提供鹹食同甜品🍮,除咗咖啡以外仲有多款特色自家製飲品可以選擇。我地揀咗兩款人氣bagel 同signature drinks ,每款都相當有特色而且水準一流👍🏻 Barista 仲介紹話佢地主要都係用進口材料而且每款都係老闆自己試過先入貨嘅😎岩手縣蟹肉牛油果🥑Bagel Sandwich 最優質嘅Bagel 係可以做到外脆內軟,煙煙韌韌好有咬口,加上滿滿芝麻超級香口😎Bagel 開半一面塗上用牛油果蓉同cream cheese 調配嘅thick cream 再放上大量用黑醋調配嘅火箭菜,另一面就鋪上厚厚一層蟹肉加牛油果蓉同秘製醬,口感creamy 仲食到絲絲嘅蟹肉👍🏻👍🏻芒果🥭唐揚炸雞🍗B

岩手縣蟹肉牛油果🥑Bagel Sandwich

芒果🥭唐揚炸雞🍗Bagel Sandwich
炸雞🍗加上鮮芒果🥭味道上都幾合拍,炸雞切成一口size 方便食用,烤焗過嘅芒果仍然超級甜,面層仲加上了希臘乳酪令整體唔會太乾身

Brown Sugar Mochi Milk 🥛
黑糖鮮奶比例調配剛剛好,唔會有過甜嘅感覺,底層有黑糖漿同大量粒粒mochi ,有別於固有印象煙韌黑糖珍珠,哩到用咗日本和菓子嘅外面包住嘅皮製成mochi 粒粒,一嚟健康啲,二嚟又有自己特色👍🏻mochi milk 除咗鮮奶外仲加入咗粒粒cream cheese 調配,cream cheese 自身帶微微鹹味令整體奶香更濃郁

Tofu Matcha Latte
嫩滑嘅豆腐嘅豆味唔算好濃,但口感相當滑順,matcha 用上宇治嘅抹茶🍵嘅茶味同苦澀會較突出,店員建議要攪拌均勻連同豆腐花一齊飲,另外最有驚喜嘅係入面仲有抹茶口味嘅mochi 粒粒添😍😍
  • 岩手縣蟹肉牛油果芝士