2023-04-11 1574 views
餐廳:芽籠地點:灣仔道菜式:新加坡菜餐牌:下午茶餐由兩點做到六點,8款主食選擇,包飲品三選一,無加一。魚丸魚條喇沙摻摻 $48魚丸魚條喇沙摻摻下午茶餐份量黎講都好大碗。個喇沙湯又香又滑,梛汁又夠,辣度剛好。配料有炸魚蛋8條幼條同炸魚蛋兩粒,雖然炸魚蛋細細粒,不過食落都唔差。豆卜4件,吸汁之選。糖心蛋半隻,個心好滑。仲有爽口芽菜,青瓜絲同脆脆加添口感。麵底係黃色粗麵加幼身粉絲,前者有咬口後者幼滑吸汁,加埋係好正嘅口感。雞絲魚丸蝦湯麵 $48原本仲擔心呢個雞絲魚丸蝦湯麵會太淡味,點知個蝦湯味道真係好濃蝦味,超好飲,唔會太淡味。中間有唔少瘦雞絲,都好嫩口,伴有兩粒魚丸,糖心蛋半隻同兩件豆卜,仲有芽菜,青瓜絲,脆脆,蝦米同蔥花。個麵原來都係黃色粗麵加幼身粉絲,好味。白胡椒肉骨茶配油飯或米粉 $58一上枱就聞到好香白胡椒肉骨茶味。個湯入面有兩大件連骨豬筋骨,好淋,一咬即化,味道都唔差。個湯都有三片五花腩豬肉,塊皮好彈牙,仲有兩件冬菇,腐竹同一大隻原隻蒜頭。個湯胡椒味適中,唔會太辣,都幾清。另配三色醬汁,包括豉油,蒜蓉同辣椒。仲有三件油條,少少脆脆地。我地叫左米粉,好大兜,係熱辣辣既。咖哩烤雞肉串
餐廳:芽籠
地點:灣仔道
菜式:新加坡菜

魚丸魚條喇沙摻摻 $48

雞絲魚丸蝦湯麵 $48

白胡椒肉骨茶配油飯或米粉 $58

咖哩烤雞肉串配米飯 $46
咖哩烤雞肉串配米飯

烤雞肉串3串,燒得少少脆皮,好香口,配黃咖哩汁更惹味,我覺得唔辣。伴有半粒車厘茄,青瓜幾塊,花生米同脆口魚仔,加添口感。伴有一大塊香脆蝦片。白飯份量係正餐份量。
咖哩烤雞肉串配米飯

香茅紅茶同手工拉茶都大大杯。手工拉茶好好飲,又香又滑又夠甜,奶份量夠多。香茅紅茶有大大條香茅係入面,味道好甜,所以好好飲,唔會太重茶味,似蜂蜜茶多d。
香茅紅茶,手工拉茶

總括而言,茶餐份量似正餐,不過價錢平好多,仲包大大杯野飲,食物質素都好高,實有下次。
2023-04-11
$50 (Tea)