2022-10-25
今朝拉了朋友去佐敦Brunch, 揀左間很英式的咖啡店。之前睇雜誌介紹, 被佢藍色嘅裝修格調吸引, 因為藍色調好少用在餐廳, 所以份外覺得特別。而且在食物方便,亦很有英式風格,是我喜愛的味道之一。我跟朋友都點了Yorkshire, 因為我想食York Pudding, 之前在英國食, 一吃愛上。 這家的是個放大版, 把其他配料放在pudding中。配料有腸仔,豬腩片,茄汁豆,太陽蛋及沙律菜,很豐富。不過如果有black pudding就更perfect了。煙豬腩片煎到很香脆, 好味, York Pudding很巨型,味道香,但基本一個人吃有點多, 而且仲有基他配料, 細食嘅兩個人分都夠, 或者可以多叫一款小吃。飲品我膽粗粗點了杯Muso Caramel Latte, 真的有點點Miso味道,但咖啡味不夠濃郁,可惜了點。但這裡環境氛圍都很寫意, 加上隱身於巷弄間,不會車水馬龍的, 是很適合想享受悠閒的人來坐。