2018-11-21
知道茶木和櫻桃小丸子有主題餐廳真係好開心, 上星期已經試過megabox的小丸子主題,今次就嚟到旺角茶木再encore! 店內已經佈滿所有櫻桃小丸子主題人物的公仔,真是一個小丸子迷瘋狂拍攝的好地方。今次點了兩樣是旺角瓊華分店限定的菜式,小丸子綠茶心太軟$68 & 花輪王子元貝炸蝦飯$88,還有小丸子牛肉麵$86,兩杯飲品爺爺抹茶歐蕾$38和花輪玫瑰咖啡拿鐵$38。小丸子牛肉麵 ~ 茶木的牛肉麵一向保持水準, 香濃的牛肉味湯底,牛腩,牛筋和牛肚都炆得好林又夠入味,喜歡佢的白蘿蔔和紅蘿蔔夠鮮甜, 最後還有麵的質地也煙韌,是一碗有質素的牛肉麵。花輪王子元貝炸蝦飯 ~ 炸蝦脆口,還有兩大粒 鮮甜的元貝,用大蘑菇做底,面層放了忌廉芝士,配上四塊不同顏色的蘿蔔,令到成個賣相更添色彩,還有餐具也非常別緻可愛。超大粒新鮮鮮甜的元貝小丸子綠茶心太軟 ~ 這一個甜品超驚喜的,有兩個小小的心太軟,外皮有綠茶的香味,一切開還有濃郁的綠茶流心,配埋忌廉和綠茶雪糕一起食用, 真是食到停唔到口。 仲有配上一個迷你的鮮果拿破崙做點綴,味道立即豐富起來,餅底鬆脆,yummy!花輪玫瑰咖啡拿鐵 ~ 這杯玫瑰咖啡拿鐵, 我
超大粒新鮮鮮甜的元貝
花輪玫瑰咖啡拿鐵 ~ 這杯玫瑰咖啡拿鐵, 我之前飲過覺得幾好味,所以今次特意叫給媽咪試下,連平時唔多鍾意飲咖啡嘅佢,都話呢杯唔錯,因為飲咖啡同時亦有陣陣的玫瑰花香。
爺爺抹茶歐蕾 ~ 喜歡爺爺抹茶奶味夠重,帶一點抹茶香味,真心推介給抹茶控朋友。
好欣賞茶木和櫻桃小丸子的主題餐廳,不但有靚靚的影相位置,連食物都可以做到睇得又食得,氹得顧客太開心了。