2018-01-31
講到煎餃,我既首選一定係荃灣既餃子屋,真係百食不厭!!! 上星期六5點9黎到想食個餃子屋做晚餐,點知已經大排長龍😥….就連咖哩生餃都無貨!! 想拎番屋企煎都無😫今個星期六本身無打算食佢,但6點經過卻見佢只有小貓三兩隻😯 真係好難捉摸,而家食好野都要睇埋運氣🙄呢度既餸子之所以咁出名都係因為佢每隻都脹卜卜,真材實料;餃子皮雖然係厚D,但咁先可以包得住滿瀉既內餡😏我每次黎都只試佢既煎餃,因為係屋企絕對煎唔到”三面黃”既煎子,當然呢度係採用半煎炸既方式煎餃,所以油膩感會較高,但外脆內飽滿既餃子,仍然令人有無數次回頭既沖動😆除左餃子出名之外,香辣菜脯又係一道好正既小菜~😋 菜脯爽脆、混合花椒油、辣油、芫茜、辣椒,用黎配麵絕對一流!! (我應該無試錯,有花椒味)另外,魚膠淮山豬骨湯都正到去一個頂點,用料十分,一碗小小既湯入面就有咁多魚膠,重點係唔腥唔爛仲有少少口感,證明唔係陳年湯渣;我無點麵但店家都送我一碗湯暖身,非常貼心~!朋友照舊點左咖哩薯仔豬肉餃加上海麵 魚膠淮山豬骨湯;而我就芝士豬肉併香辣豬肉煎餃咖哩薯仔豬肉餃六隻($36)加上海麵($7)咖哩唔辣且有咖哩香;薯仔軟爛又大粒,唔會食左都唔覺
我無點麵但店家都送我一碗湯暖身,非常貼心~!
咖哩薯仔豬肉餃六隻($36)加上海麵($7)
咖哩唔辣且有咖哩香;薯仔軟爛又大粒,唔會食左都唔覺;朋友話食左一半已經話滯,好彩同我呢個吃貨SHARE
芝士豬肉併香辣豬肉煎餃六隻($34)
身為芝士控,見到有芝士既食物無可能唔食,呢個芝士豬肉煎餃雖然見唔到芝士,亦都拉唔到絲,不過食落卻有香濃既芝士味,一定要試
雖然香辣豬肉煎餃一D都唔辣,未能滿足嗜辣既我,但我就係中意佢既鹹香,所以一試再試
有一刻真係好想自己住係荃灣😂,隨時都可以黎食呢間性價比咁高既小店;真心想推介佢比所有人,但又擔心到時好多人,好矛盾….🤔🤐