2024-05-26 512 views
一間值得再嚟嘅泰菜餐廳,荃灣楊屋道嘅金屋泰國菜館係一間真正由泰國人主理嘅正宗泰國菜。菜式種類繁多,味道亦好適合我同朋友嘅口味。泰式炒椰菜苗泰式炒味道香口得嚟,味道無咁濃味。我覺得係好食過馬拉盞,椰菜苗夠新鮮無老無澀味,同埋炒得夠泰式黃咖喱牛腩色香味俱全嘅泰式咖喱,最鐘意係泰式咖喱,因為唔太辣,仲有就係最緊要有濃濃嘅蛋香。甜甜地又好送飯,牛腩煮得好淋,入口即溶。鮮蝦炒飯蝦油炒飯估唔到原來係更好嘅選擇,食落無蝦醬咁咸之餘,蝦味亦無減少。炒飯都炒得算乾身,唔會太油,証明炒得夠火候。泰式海南雞半隻海南雞嘅雞肉好滑,無骨食得夠方便,醬方便正宗泰式,因為夠左炒飯所以就無叫油飯,但下次一定會再去試。

泰式炒椰菜苗

泰式黃咖喱牛腩