2024-02-05
荃灣廣場有間叫三希樓的酒樓,入面的點心出名好味。我地一家人我過嚟食午餐。叫左五個點心和一個小菜,三個人食,非常豐富!極品流沙飽當你咬落去,就食到麵包嘅柔軟質感,入邊嘅流沙內餡就湧出嚟。流沙餡充滿濃郁的奶香味,並且帶有微微的甜味。熱辣辣香噴噴滋味十足。酒香豬潤燒賣呢一款點心非常經典,已經唔係好多茶樓有提供。大大粒嘅豬肉丸,上面鋪咗$1好大塊嘅豬潤。豬膶蒸得啱啱好,味道濃郁爽口彈牙,肉丸都好大粒入邊仲有蝦肉,啖啖肉細路仔都啱食。水晶鮮蝦餃餃皮晶瑩剔透,入邊包住鮮嫩多汁的蝦肉內餡,每一口都食到鮮蝦的鮮甜味,口感煙靭又爽口,絕對是必食點心之一。燒賣皇每一顆燒賣皇入面都包有豬肉、鮮蝦和香菇,每一隻都經點心思傅經過精心包製而成。一口咬下去,你會感受到豐富的口感和濃郁的肉香,讓人欲罷不能。香煎蘿蔔糕蘿蔔糕外皮煎至金黃酥脆,內部充滿着著蘿蔔𢇁嘅清甜味和糯米粉的香味,口感細膩。食落去有香脆嘅口感,又有又滑嘅質感。。烤椒桂花蚌這道菜有豐富海鮮味道和獨特的烤椒香氣,鮮嫩的蚌肉烤過嘅青椒一齊炒,又鮮又爽脆,散發出迷人的香氣,每一口都好滋味。
極品流沙飽
酒香豬潤燒賣