最近去到荃灣搵食, 前排見ViuTV 有介紹呢間位於荃灣嘅泰國菜餐廳,一於試下! 餐廳有兩層,樓底好高,我就坐係下層嘅bar枱,設計好居酒屋feel但又門面設計又好工業風幾特別! 可能因為電視節目介紹完,週末6:30pm左右已經見好多人排隊等位,想食記得要早d去啦~餐廳由泰籍廚師主理泰日Fusion菜,食物都好有地道風味,而且每碟份量都好多!👍🏻🔹大頭蝦炒金邊粉 $138 份量勁大碟!😲😲金邊粉炒得乾身,大頭蝦好新鮮彈牙! 配埋調味料岩岩好,好開胃! 碟邊放有辣椒粉,怕辣嘅朋友都可以選擇唔撈埋一齊食😉🔸黃咖哩炒軟殼蟹 & 泰式薄餅 $198 黃咖哩可以選擇小/大辣,怕辣嘅我揀咗小辣,都好岩食! 軟殼蟹有成6-8舊咁多,外皮炸得香脆又唔油膩, 配埋洋蔥、香茅同其他香料一齊食好濃郁香口!👍🏻特別加咗泰式薄餅蘸咖哩汁,真係無得輸,薄餅好酥脆!😋軟殼蟹下面仲有炸麵條,食落好惹味~🔸蟹肉煎蛋捲 $98 本身覺得略貴,但一上菜就發現好抵,蟹肉多到唔洗錢咁😆,好鮮甜,加埋蛋味道好香濃,整個蛋捲好滑嫩! 而且份量一樣好大碟,食到勁飽! 加配嘅醬汁酸酸甜甜,可以減少煎蛋捲嘅油膩感,超推介!😍😍🔹蜜桃冰茶

🔹大頭蝦炒金邊粉 $138
大頭蝦炒金邊粉

🔸黃咖哩炒軟殼蟹 & 泰式薄餅 $198 [8.5/10分]
黃咖哩可以選擇小/大辣,怕辣嘅我揀咗小辣,都好岩食!
特別加咗泰式薄餅蘸咖哩汁,真係無得輸,薄餅好酥脆!😋
軟殼蟹下面仲有炸麵條,食落好惹味~

🔸蟹肉煎蛋捲 $98 [8.5/10分]
蟹肉煎蛋捲

🔹蜜桃冰茶 & 芒果冰茶 (買一送一 $38)
兩杯都香甜解暑,咁熱嘅天氣飲岩晒! 餐廳做緊非酒精飲品買一送一 (椰青除外),另外啤酒就買二送一,岩晒邊食邊飲!
蜜桃冰茶

2023-06-25