2024-03-14
荃灣近期開咗一間日式餐廳「哋嘢事無所」,主打輕食,套餐主打一汁多菜定食,有飯有湯有飲品,價錢就視乎你叫幾多個熱菜冷菜,款式相比起附近茶餐廳輕盈,冇咁油膩,價錢亦相當親民,非常適合關注體重嘅OL食,CP 值亦相當高。由於今日趕住返公司做嘢,所以叫咗外賣,揀咗三款熱菜一款冷菜,價值$88嘅套餐嚟食。冷菜冷菜揀左「沙律菜配百香果柚子檸檬汁」,沙律菜新鮮爽脆,百香果柚子檸檬汁酸酸甜甜,好開胃。是日餐湯是日餐湯係「蕃茄忌廉雜菜湯」,蕃茄味香濃,雜菜豐富,有紅蘿蔔、粟米、蕃茄,椰菜,入口酸酸甜甜,相當開胃。熱菜揀左三款,分別係明太子伴海老西蘭花、秘製masala 雞同鹿兒島吉列黑豚肉餅。明太子伴海老西蘭花西蘭花爽口,海老鮮甜,明太子醬汁creamy,鹹香濃郁。秘製masala 雞雞肉入口嫩滑,masala醬汁微辣,相當惹味。鹿兒島吉列黑豚肉餅豚肉餅外脆內軟,肉汁豐富,配上自家製醬汁,更加美味。飲品飲品揀左「黑豆麥茶」,黑豆麥茶味香,相當解渴。甜品我另外都點咗個「千層調色板」呢個大熱甜品同同事share食,有五款味道,我揀左「朱古力醬香蕉」味,呢個組合真係冇得輸,千層酥皮即叫即整,熱辣辣,非常鬆化,
冷菜
是日餐湯
明太子伴海老西蘭花
西蘭花爽口,海老鮮甜,明太子醬汁creamy,鹹香濃郁。
秘製masala 雞
雞肉入口嫩滑,masala醬汁微辣,相當惹味。
鹿兒島吉列黑豚肉餅
豚肉餅外脆內軟,肉汁豐富,配上自家製醬汁,更加美味。
飲品
飲品揀左「黑豆麥茶」,黑豆麥茶味香,相當解渴。
甜品
我另外都點咗個「千層調色板」呢個大熱甜品同同事share食,有五款味道,我揀左「朱古力醬香蕉」味,呢個組合真係冇得輸,千層酥皮即叫即整,熱辣辣,非常鬆化,咬落仲聽到酥脆聲,配合埋朱古力醬、吉士醬、香蕉同雜果仁,甜甜地亦極有口感。