2018-05-08
有時想食日本菜但係又唔想咁多嘅時候一定會諗起丼飯,荃灣呢間新開嘅餐廳,玩特色嘅丼飯,而且好多款式例如天婦羅,鰻魚,刺身等等。餐廳嘅環境好大而且好舒服,裝修係日本風格。見佢可以嘅開門時間都好長,下次都可以嚟呢度食消夜,唔使成日食大排檔咁悶。我哋點左飯同埋小食,其中野菜天婦羅,份量好多,而且外皮薄脆。令我最鍾意嘅就係茄子同埋紫蘇葉,茄子雖然炸過但係唔會給得太多油入邊太軟。另外配上醬汁同埋天婦羅,非常開胃。加上有我最愛嘅紫蘇葉而且唔只得一塊,所以都真係幾抵食。另外叫咗個芝士厚燒玉子,因為芝士愛好者一定會見到呢一個。玉子燒甜甜地,配上芝士嘅拉絲鹹鹹甜甜,非常滿足。另外仲有芝士年糕,外皮炸得非常之脆即整即炸,一邊包住芝士有少少口,所以食嘅時候要小心啲啊因為佢真係勁多芝士好流心!正!另外仲叫咗個炸豆腐,豆腐外皮薄脆,配著下邊酸酸甜甜嘅汁,非常開胃上面仲有蘿蔔蓉,蔥同埋木魚絲,唔錯嘅配搭。另外叫咗兩個咖喱飯因為平時經常都食刺身所以想試吓其他嘢食係咪都係咁好,一個就叫咗北海道忌廉溫泉蛋咖喱🍛,你一個就叫咗北海道忌廉牛肉咖喱。日本嘅咖喱通常都會好甜,但係呢度調味都適合香港人啱啱好,而且牛肉嘅份量好多非常
另外叫咗兩個咖喱飯因為平時經常都食刺身所以想試吓其他嘢食係咪都係咁好,一個就叫咗北海道忌廉溫泉蛋咖喱🍛,你一個就叫咗北海道忌廉牛肉咖喱。日本嘅咖喱通常都會好甜,但係呢度調味都適合香港人啱啱好,而且牛肉嘅份量好多非常之軟嫩。
牛肉鋪喺面另外有香濃嘅忌廉,非常之邪惡但係又好好味。
最後配上左牛肉丼飯,同埋啤酒。半山熟嘅牛肉配上啤酒係完美嘅配搭而且呢度嘅唔太貴,一個飯$100內有找,非常抵食。呢度牛肉有返咁上下水準,品質控制得唔錯。