2024-01-11
今日同姊妹系荃灣廣場行完街揾地方食晏醫肚,系附近見到有間幾得意,以工業風裝修既泰國菜,就系今次同大家分享,位於荃灣既 一 泰玖 @thai.nine 後來先知,原來泰玖都幾出名, 𝑽𝒊𝒖 𝑻𝒗 同 𝑯𝒐𝒚 𝑻𝒗 都曾經介紹過,泰玖系一間由正宗泰國廚師主理既泰菜,所以依度既泰菜都系正宗地道既「泰國味」 🌟泰式青咖喱雞 $88雞肉真系睇相,都睇得出嫩滑,青咖喱有椰奶同香料既香,同時帶小辣,送飯一流👍🌟泰玖招牌海鮮炒金邊粉 $68味道酸酸甜甜,金邊粉入面有兩隻蝦同兩件魷魚筒,配料有豆乾、芽菜、雞蛋等等,用料十足我自己好鐘意👍🌟無骨海南雞配油飯 $68雞肉好嫩滑,油飯有油香而不至太漏👍🌟惹味咖喱炒花甲 $138咖喱份量好大,味道甜甜地,花甲亦好新鮮👍🌟芒果活性乳酸菌屎樂冰 $68芒果砂冰配上益利多,意想不到既夾,而且甜甜地可以解辣📍泰玖地址: 荃灣曹公坊5號地舖#荃灣 #泰玖 #泰國菜 #覓食荃灣 #荃灣食乜好 #泰式青咖喱雞 #惹味咖喱炒花甲 #無骨海南雞配油飯 #泰玖招牌海鮮炒金邊粉 #芒果活性乳酸菌屎樂冰 #CP值極高既平民泰國菜#ʜᴋɪɢ #ʜᴋɪɢᴇʀ #𝑻𝒉𝒂𝒊𝑵𝒊𝒏𝒆 #ʜᴏɴɢ
🌟泰式青咖喱雞 $88
🌟泰玖招牌海鮮炒金邊粉 $68
🌟無骨海南雞配油飯 $68
雞肉好嫩滑,油飯有油香而不至太漏👍
🌟惹味咖喱炒花甲 $138
咖喱份量好大,味道甜甜地,花甲亦好新鮮👍
🌟芒果活性乳酸菌屎樂冰 $68
芒果砂冰配上益利多,意想不到既夾,而且甜甜地可以解辣
📍泰玖
地址: 荃灣曹公坊5號地舖
#ʜᴋɪɢ #ʜᴋɪɢᴇʀ #𝑻𝒉𝒂𝒊𝑵𝒊𝒏𝒆 #ʜᴏɴɢᴋᴏɴɢғᴏᴏᴅɪᴇ