2023-05-30
食泰國野通常都係諗起九龍城,但有個朋友介紹有間係荃灣既泰國野都好好食,係泰國人主理既,呢日黎到荃灣行街一於去試下🐷泰式炒通菜 $72呢個餸基本上我食親泰國野都會叫,中意食泰式辣辣地既煮法;通菜黎到份量好多,呢個菜好惹味,微微既辣味好開胃,而通菜食落口入味得黎都仲係好嫩🐷金不換辣椒膏炒蜆 $88 (咖喱炒 +$20)特登加錢要左咖喱去炒蜆,咖喱唔辣係多椰奶果種,甜甜地好好撈飯,配料好似洋蔥青椒等等都好入味,至於蜆既份量好多,好新鮮唔會話煮完甩晒殼,而且食落口只係零星一兩隻有沙👍🏻👍🏻🐷泰式香茅燒雞(半隻) $98燒雞等既時間較耐,但雞黎到聞到好香就覺得好值得等;燒雞配有燒雞汁,唔點汁都好夠味;點左燒雞汁酸酸地又係另一種風味;雞肉好嫩有肉汁,唔會燒到乾晒,連雞皮都好好食;而且半隻雞都唔係用好細隻既雞,半隻份量都好多👍🏻👍🏻👍🏻🐷菠蘿沙冰 $30呢杯份量好足,飲落去好香菠蘿味但唔算好甜,呢個沙杯岩晒夏天飲,超級清暑解渴🐷椰汁三色冰 $30椰汁三色冰入面既粒粒好爽有咬口,椰汁好香椰味但又唔會話好甜
🐷泰式炒通菜 $72
🐷金不換辣椒膏炒蜆 $88 (咖喱炒 +$20)
🐷泰式香茅燒雞(半隻) $98
🐷菠蘿沙冰 $30
🐷椰汁三色冰 $30
椰汁三色冰入面既粒粒好爽有咬口,椰汁好香椰味但又唔會話好甜