2017-07-02
門外有人拉客入去,態度都好殷勤。但係一入到去,就感受到都市嘅腳步,中環嘅急速,慢一點也不行。一坐低,餐牌都未睇,已經有阿姐走嚟問我地食乜,我一拿起餐牌,還來不及看, 個阿姐已經好唔耐煩咁從我面前消失。點了一個肉片炒河, 肉片就搵唔到,肉絲就得幾條。 其他食物跟肉片炒河嘅情況大概差唔多。食到一半, 跟朋友聊天, 啲阿姐已經急不及待, 左邊問我碗湯飲完未, 兩秒後,又邊又有另一個阿姐問我啲飯食完未。 唔知係我反應慢,定係佢動作快, 佢未問完我問題,我未嚟得切反應,啲湯同飯已經消失咗之後,發生口角,個阿姐話,攞走啲嘢唔好阻住你哋傾計,之後我同佢講我,哋會盡快走唔想阻住你做生意。 阿姐話,後生仔唔使咁講野,跟住阿姐就二話不說,安排幾個人喺我哋後面等枱。食得飽飽,全肚都係氣,一肚氣!
食得飽飽,全肚都係氣,一肚氣!