2023-10-04 48 views
✨ 泰式小食拼盤($88)有蝦卷、雞塊同埋海鮮球,其中海鮮球嘅內餡係Random (老板話係外國入貨嘅時候一次入咗數款,有魚肉、蝦肉等)。蝦卷蝦肉爽口,外層酥脆;海鮮球我食咗一舊係蟹肉內餡,外層脆口得嚟內餡綿密;而雞塊食落香葉非常入味 ❤️,以上三款都可以點埋泰式辣醬一齊食~另外拼盤仲配咗一小份甘橘沙律,酸酸哋有助中和炸物嘅油份,用心嘅配搭 👍🏼。✨ 68度法國黃油春雞($148)以低温慢煮方式令春雞食落肉質非常鮮嫩,切開中間保有少少紅而不血,底部舖嘅薯蓉帶淡淡牛油香 🫶🏼。✨ 海鮮意大利麵配冬蔭公汁($138)為咗迎合香港人口味老板特意係冬蔭公汁上做咗調整,辣度會比較低 (不過對於唔太食辣嘅人嚟講都會覺得辣嘅,例如我 🫣);同老板閒聊間亦得知海鮮係由老板同廚師親自落街市揀新鮮貨,睇得出對出品係有要求 👍🏼。✨ Basque Cheesecake(送)餐廳仲係試業階段所以仲調整緊Menu,我哋去嘅時候Menu上係未有呢一款Menu,老板話係實驗品,送咗比我哋試 😆。口感比較實心,冇咩傳統半生熟嘅狀態,食落芝士鹹香味唔算太突出,相比之下蛋味比較突出。✨ Dirty($43)層次分明,牛奶温
✨ 泰式小食拼盤($88)
泰式小食拼盤

✨ 68度法國黃油春雞($148)
68度法國黃油春雞

✨ 海鮮意大利麵配冬蔭公汁($138)
海鮮意大利麵配冬蔭公汁

✨ Basque Cheesecake(送)
巴斯克芝士蛋糕

✨ Dirty($43)
層次分明,牛奶温度夠凍,放咗一陣 (我影咗一陣相)之後Expresso依然好浮到。
Dirty

✨ Latte($38)
拉花完好,口味偏Nutty~
Latte

還在試業中的荔枝角新店 — 孵化生活,獨特嘅店名起源於記錄從無到有、破殼而出嘅漫長過程,就好似生物「孵化」一樣。以結束經歷三年疫情嘅外賣生涯後創立一個結合餐廳、小酒館以及手工咖啡集於一身並可以同親友相眾堂食嘅地方為構思,店舖走生活化路線,營業時間亦較長,由早餐到晚餐時段都營業。

對於荔枝角林立嘅工廠大廈,大家嘅既定印象應該係偏舊式,但呢一度卻係偏時髦~

當日用餐亦感受到係一間有温度嘅店舖,從對出品嘅追求,以及服務等等,亦確實實現到生活化嘅理念。順帶一提,餐廳有一部分係劃咗Pet-Friendly,想帶主子去都係可以㗎 🤭。

📋 需加一服務費
💰 $500.5