2024-08-13 2659 views
最近聽聞依間新開嘅餐廳有好高嘅評價,好好奇究竟何方神聖,於是放工約埋同事一齊過來放鬆傾下計。餐廳裝修別緻,用上好多大自然元素,綠油油嘅植物加上淺色系嘅裝潢俾人一種悠然自得嘅感覺。烤乳鴿 (⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)餐廳主打fusion菜式,餐廳用上「妙齡乳鴿」或BB鴿,根據店員講,乳鴿大約只得15至18日大,但已經有4至5兩肉(200g),勝在肉鮮嫩且骨軟脆,脆炸後甚至連骨都可以吃。同平時餐廳食到嘅味道有好大分別,餐廳醃製時用左南乳,玫瑰露酒,所以出到來係冇騷味。本地三黃雞焗西班牙燴飯 (⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)餐廳今次創意地用上本地雞焗飯,等雞油喺高溫烹調底下滲透到白飯裏,雞肉嘅精華都唔會揮發,原因就係餐廳用錫紙封住蒸汽,保留食材嘅鮮味。餐廳用左半隻雞,切件擺放均勻,雞肉大大件冇碎骨,夾雜不同西式蔬菜,好似番茄仔同蕃薯,中和切雞的油脂感。香草蒜蓉蘑菇 (⭐️⭐️⭐️⭐️💢)餐廳擺盤十分特別,用上一個波浪形凹凸花紋嘅圓身陶瓷器皿,襯托出蘑菇本來豐滿誘人嘅樣子。蘑菇多汁鮮甜,微灼後香氣撲鼻,豆苗新鮮爽口,翠綠嘅顏色形成強烈的色差對比,不禁當成藝術品欣賞。~~~~~~~孵化生活 青山道495號誠信中心1樓2號舖推介菜式:烤
烤乳鴿 (⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)
烤乳鴿
本地三黃雞焗西班牙燴飯 (⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)
本地三黃雞焗西班牙燴飯
香草蒜蓉蘑菇 (⭐️⭐️⭐️⭐️💢)
~~~~~~~
孵化生活 青山道495號誠信中心1樓2號舖
推介菜式:烤乳鴿,本地三黃雞焗西班牙燴飯
👍特色味道
👍地點方便
👍環境舒適
2024-07-31
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
2024-07-03 3382 views
週末同朋友去開D2 place市集行下,見肚餓搵到附近有呢間cafe,環境幾靚,就決定試試佢!🛎 田園沙律、泡沫忌廉蘑菇湯除咗有基本嘅沙律菜同番茄之外,仲有士多啤梨、提子、橙肉⋯⋯同一般嘅沙律好唔同,睇得出餐廳嘅用心,而且加埋酸酸甜甜嘅柚子醋,非常refreshing🥗湯上面嘅泡沫由奶、忌廉、牛油打成,蘑菇湯超香濃,裏面仲有好濃郁嘅黑松露味,旁邊嘅竹炭多士超級鬆脆,仲有少少蒜蓉喺上面,沾少少湯嚟食係好好嘅配搭!!!🛎 $237 主菜 澳洲100日穀飼肉眼扒肉眼扒原來嘅大理成花紋,令到肉眼扒本來就有滿滿嘅獨特風味,所以牛脂味豐富!嗌咗5成熟啱啱好,聞起嚟好香黃油味,切開見到非常多肉汁,食落當然超級juicy,而且肉質好嫩滑,唔會覺得好韌又或者太腍,口感同味道係完美🤌🏻🛎 $148 主菜 海鮮意大利麵配冬蔭公汁冬蔭公汁配落海鮮意粉一啲都冇違和感,真係估唔到咁夾!😳啲意粉軟硬適中,而且啲意粉好掛汁,每條都有滿滿嘅冬蔭公汁,比平時西餐廳嘅意粉多一層refreshing嘅感覺,解去油膩感。🍝而且海鮮配料好豐富,餐廳絕對唔吝嗇,有彈身嘅大蝦,厚肉嘅蜆⋯⋯非常推薦大家嚟試下🤤🛎 跟餐 紅柚果茶唔會特

🛎 田園沙律、泡沫忌廉蘑菇湯

🛎 $237 主菜 澳洲100日穀飼肉眼扒

🛎 $148 主菜 海鮮意大利麵配冬蔭公汁

🛎 跟餐 紅柚果茶
唔會特別酸,亦都唔係假甜,係用咗真正嘅紅柚果汁沖製而成!飲落好清新又解渴,夏天熱辣辣飲呢杯果茶一流😍

🛎 跟餐 +$20 Dirty
奶夠凍,令到成杯dirty嘅漸層非常完美👏🏻呢杯絕對係一杯高質嘅dirty😋見識到呢度barista沖咖啡嘅用心,令我都好想再嚟試下呢間餐廳嘅其他咖啡,相信一定唔會令我失望👍🏻👍🏻👍🏻

🛎 $68 巴斯克芝士蛋糕
呢個蛋糕不得了!!!絕對係我食過最好食嘅巴斯克芝士蛋糕,裏面係半流心嘅蛋糕,好似食緊cream cheese咁,但係又唔會太膩,甜度啱啱好,擁有非常濃厚嘅芝士奶香味,夾埋外層焗到焦香嘅蛋糕表面,完全係巴斯克芝士蛋糕嘅最佳狀態,每一啖都好滿足✨
一定會為咗呢個蛋糕再嚟呢度食🥹🥹🥹

🌐 環境/服務
呢度坐位好闊落~燈光亦好有feel🫶🏻
周末黎食午餐~非常適合慢慢吹水👩🏻‍🤝‍👩🏼
  • 黑松露泡沫蘑菇湯
  • 巴斯克芝士蛋糕
  • Dirty
  • 海鮮意大利麵配冬蔭公汁
荔枝角除左係文青勝地外,還有間好多朋友試過都話正的餐廳, 經過專程來拜訪。這裡環境非常有情調,設計簡約時尚,座位舒適寬鬆,燈光柔和,音樂悠揚,真係一個好好嘅用餐環境啊!澳洲100日穀飼肉眼扒($238)啦!真係超級正呢!🔥🔥🔥首先就係肉質,真係嫩滑到出奇,一刀切落即見肉眼流出陣陣肉汁,實在太誘人啦!🤤🤤🤤肉質彷彿化開咁入口,每一口都充滿著肉汁,令人回味無窮!🥩🥩🥩而配埋佢地特製醬汁就更加令人難以抗拒啦!香甜惹味,同肉質完美結合,層次豐富,每一口都令人陶醉!前菜就揀咗田園沙律,新鮮青翠,清脆爽口,開胃之選啊。小食方面,我叫咗水牛城雞翼($58),外層香脆,入口即溶,肉質鮮嫩多汁,超級滿足!🍗最後就嚟份朱古力心太軟配軟雪糕($68),朱古力心太軟流心豐富,配上冰涼軟雪糕,絕配!絕對係甜品控嘅最愛啦!🍫🍨孵化生活 (荔枝角)荔枝角青山道495號誠信中心1樓2號舖#foodie #foodporn #instafood #foodstagram #foodgasm #delicious #yummy #foodlover #foodblogger #foodpics #foodaddict #

孵化生活 (荔枝角)
荔枝角青山道495號誠信中心1樓2號舖

#foodie #foodporn #instafood #foodstagram #foodgasm #delicious #yummy #foodlover #foodblogger #foodpics #foodaddict #foodphotography #foodiesofinstagram #foodcoma #foodheaven #foodart #foodlove #foodpassion #foodforfoodies #foodoftheday #foodshare #fooddiary #foodjournal

2024-06-18
$150 (Dinner)
1K
2024-05-24 2524 views
今日有好節目,  朋友約去荔枝角唱 K,  又去附近 Outlet 買衫, 之後一起去食西餐.   網上找到特式餐廳,  [孵化生活], 名字好吸引, 要去試試.餐廳座位闊落, 地方大,  裝修設計不浮誇, 襯托優雅燈光. 設有大型水吧, 飲品款式真不少.侍應招呼好好, 有效率地安排座位, 每個座位都有特式,   侍應送上白開水, 餐牌, 又介紹特式食品 .  我們座位後面有田園裝飾,  漢堡包小蟹 眼瞪瞪給我們打招呼,   帶點活潑休閒感, 幾寫意  .我們點了 黑松露泡沫蘑菇湯, 湯面打成泡沫,  好像 Cappuccino  令人驚喜.   伴有竹炭麵包. 竹炭麵包烤得香脆, 有 麥片, 蒜蓉片塗上, 沾些蘑菇湯, 食得滋味.蘑菇打得夠滑,  濃稠適中,  有濃郁菇菌味,  配上最愛的黑松露香, 飲得滿意.  曼谷街頭小食拼盤:   有:  巨型炸蝦片, 蝦卷, 串燒牛,  香蘭葉包雞. 熱騰騰上檯,  好豐富.先食炸蝦卷,   蝦肉彈牙有蝦味.  脆卜卜, 配以泰式甜酸辣醬, 非常開胃. 串燒牛,  串燒不會太乾, 配上沙嗲花生醬更錦上添花, 十分惹味. 香蘭葉包雞, 雞肉質嫩
設有大型水吧,
飲品款式真不少.
侍應招呼好好, 有效率地安排座位,
每個座位都有特式,
侍應送上白開水, 餐牌, 又介紹特式食品 .
黑松露泡沫蘑菇湯, 伴有竹炭麵包
曼谷街頭小食拼盤
先食炸蝦卷,   蝦肉彈牙有蝦味.
脆卜卜, 配以泰式甜酸辣醬, 非常開胃.
炸蝦卷
串燒牛
香蘭葉包雞, 雞肉質嫩滑多汁, 有炭燒般既香氣.
香蘭葉包雞
焗開心果西班牙橡果豬鞍架,   伴有炸薯條, 自制燒汁, 蘋果醬,  擺設吸引.
焗開心果西班牙橡果豬鞍架
餐廳選用食橡果的黑毛豬仔, 豬鞍經慢火及開心果去烤焗.
肉質鬆軟多汁, 肉味鮮美,  配上焦糖蘋果醬, 令肉味更為突出.
有大理石花紋的油花,  口感特別嫩滑, 一試難忘.
伴有烤配菜, 冬菇, 西蘭花, 南瓜及車厘茄 .
薯條夠脆口, 組合非常完美.
食物有質素好滿意,   餐廳環境舒適又好近地鐵站. 下次再來.
$250 (Dinner)
黑松露泡沫蘑菇湯, 伴有竹炭麵包
炸蝦卷
串燒牛
香蘭葉包雞
焗開心果西班牙橡果豬鞍架
2024-11-01 202 views
自家製脆糖刁草醃三文魚配田園沙律🥗三文魚食落夠晒新鮮肥美😋配搭靚靚擺盤田園沙律 魚油啱啱好索晒落沙律 食落清新又爽脆🫶🏻-烤季節蔬菜蔬菜嘅種類豐富 有南瓜 茄子 意大利青瓜 甜椒 蘑菇同埋蘆筍等等☝🏻用烤製嘅形式保留咗蔬菜嘅香甜 整體食落香甜而不油膩❤️食落仲微微焦脆-整體環境優雅得嚟帶有氣氛 係一間帶有格調嘅小酒館 整體以水泥色為主調 掛上唔同嘅掛畫 滿滿嘅藝術感🙌🏻 仲有好多創意美食 手工咖啡同酒類飲品🍸好適合同朋友一齊小酌一杯
自家製脆糖刁草醃三文魚配田園沙律🥗
星星推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5
✨香蒜花甲意粉 $188+
意粉夠軟硬適中同埋蒜味完全融入左落意粉
花甲份量幾多, 但大部分都有沙
而且d沙仲要破壞埋個意粉, 失望!
星星推薦度:⭐️⭐️/5

星星推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5

✨香蒜花甲意粉 $188+
意粉夠軟硬適中同埋蒜味完全融入左落意粉
花甲份量幾多, 但大部分都有沙
而且d沙仲要破壞埋個意粉, 失望!
星星推薦度:⭐️⭐️/5
  • 德國豬手配柬埔寨黑胡椒汁
2024-09-08 735 views
店舖環境舒服,有品味。食物也算不錯。餐湯的泡泡很美觀。是蘑菇湯黑色的是蒜蓉包。有美觀之餘,味道也不錯。水牛城雞翼:熱辣辣幾好食,略嫌炸漿太厚。孵化手搓牛肉漢堡:我選擇了五成熟,漢堡很厚身有肉汁。入面的洋蔥和煙肉與牛肉都很夾。薯條屬於幼薯條,好食。沙律是柚子味,蔬菜新鮮調味好食。感覺在配菜上用料也是用心的。龍蝦意粉:有點奇怪,這個龍蝦意粉的醬是冬陰功味,龍蝦味很少。龍蝦肉彈牙新鮮的。不過這個不太推薦。午餐送花茶。
店舖環境舒服,有品味。食物也算不錯。

水牛城雞翼:熱辣辣幾好食,略嫌炸漿太厚。
午餐送花茶。
2024-08-19 917 views
午餐有前菜主菜及飲品。前菜選擇了一個湯、一個沙律。是日餐湯黑松露忌廉湯,面上有泡沫,味道濃郁。田園沙律清新爽口~ 好清新開胃~~接下來的主菜招牌慢煮西班牙豬鞍架配上焦糖蘋果醬,口感層次豐富,肉質軟嫩。牛柳絲意粉,牛肉鮮嫩,搭配Q彈的意粉。值得一提的是,午餐配送的清新果茶中,果香濃郁。而加$20可升級至精品咖啡,揀了Cappuccino。濃郁醇厚的意式風味。最後,精緻的甜點有香濃滑順的 tiramisu

最後,精緻的甜點有香濃滑順的 tiramisu

2024-08-04 799 views
同朋友即興約食飯。又唔想去旺角或者尖沙咀咁多人。所以攞咗個中間位荔枝角原本想去D2嗰邊,不過喺OpenRice發現這餐廳 個名好特別,所以就訂位試吓。不過自己好唔小心,三個人訂咗兩人位 好彩去到都有位 職員好主動介紹佢哋推介菜式 而且為介紹我哋飲手工啤鹹鹹地苦苦地天熱真係好解渴。味道亦都好特別。🥰🥰🥰跟住到佢哋介紹嘅招牌乳鴿,香脆可口,食到唔停手😋😋😋呢個係我鍾意食嘅墨西哥脆餅。幾乎每一間有得嗌嘅餐廳,我都會叫牛油果味香濃配搭脆片食一流 👍🏻👍🏻👍🏻我形容佢為怪味雞翼。唔係唔好食呀,呢個餸最搶手。只係個味道我形容唔到出嚟,但食唔停手🤪🤪🤪 Juice嘅豬峖,覺得啱啱好 咬落去好有口感🤭🤭🤭呢個係佢哋講嘅另一個招牌菜。雞配意大利粉,感覺稍微有點遜色。味道唔夠,而且比較油不過香氣就非常撲鼻😲😲😲

鹹鹹地苦苦地天熱真係好解渴。味道亦都好特別。🥰🥰🥰
跟住到佢哋介紹嘅招牌乳鴿,香脆可口,食到唔停手😋😋😋
Juice嘅豬峖,覺得啱啱好 咬落去好有口感🤭🤭🤭
  • 墨西哥脆米片配牛油果
  • 慢煮西班牙伊比利豬鞍架配焦糖蘋果
2024-07-27 802 views
餐廳位於誠信中心1樓,荔枝角站過條馬路行半個街口就到,整體以水泥色為主調,配合各種掛圖,充滿藝術感。慢煮烤脆皮乳鴿FLAVOURED ROASTED PIGEON第一次試以慢煮方式處理既乳鴿,有別於一般燒乳鴿內裹肉質往往變柴既口感,慢煮乳鴿肉質比較鮮嫩,色澤有少許粉紅色,肉汁亦有效鎖住,食落特別多汁。辣肉腸肉醬薄餅PEPPERONI + BOLOGNESE BEEF PIZZA薄餅感覺幾受歡迎,到我叫既時候只餘下一種,雖然有辣肉腸,但整體感覺唔會太辣,反而特別惹味香口,薄餅底餅應該係新鮮手工製作,特別鬆化酥脆。卡邦尼意粉CARBONARA除左有蘑菇、煙肉、溫泉蛋等之外,仲有巴拿馬火腿片放置在上方,值得一提的是意粉醬不會太乾或太濕,剛剛好可以掛汁,有淡淡忌廉味和濃郁嘅芝士味,配搭蛋汁整體口感豐富但和諧。

慢煮烤脆皮乳鴿
FLAVOURED ROASTED PIGEON

辣肉腸肉醬薄餅

卡邦尼意粉
CARBONARA

2024-07-27 903 views
荔枝角除了是個工廠區之外其實亦有不少鮮為人知的美食,據介紹「孵化生活」店名意指「從無到有,破殼而出」,提供創意料理、酒類飲品、精品咖啡及甜品。以享受生活為主題,環境方面固然亦多一份舒適自在、少一份逼狹局促,以灰白色為主調並配以木系桌椅,空間寬闊。曼谷街頭小食拼盤 ($128)拼盤包括香葉包雞、牛肉串燒、炸蝦春卷及蝦片,香葉包雞以班蘭葉裹住雞件油炸,肉質不算嫩滑但班蘭葉香氣十足;牛肉串燒肥瘦相間,肉味濃郁並可蘸上沙嗲醬;炸蝦春卷及蝦片則勝在鬆脆香口,整體而言質素不過不失。冬蔭公海鮮薄餅 ($168)批底較薄而邊位香脆,加上蝦肉、芝士、細蔥、彩椒等,冬蔭公醬味道酸辣濃郁。香蒜花甲意粉 ($188)上桌時一股蒜香撲鼻而來,入口蒜油香氣濃郁並略帶焦香,花甲份量充裕但當中不少仍未開口,而意粉質感稍軟可更煙韌。

曼谷街頭小食拼盤 ($128)
曼谷街頭小食拼盤

冬蔭公海鮮薄餅 ($168)
冬蔭公海鮮薄餅

香蒜花甲意粉 ($188)
2024-07-26 771 views
餐廳名孵化生活意指「從無到有,破殼而出」🐣環境簡約舒適,食物比起一般餐廳有特色,今次食咗幾款菜式都令我好滿意。✿ 冬蔭公雞翼 $88好似系最近新推出菜式,冬蔭公香辣味道沾滿雞翼🐔充滿東南亞風味,雞翼用個點心籠裝住相當過癮,好似fusion點心咁😆✿ 本地三黃雞焗西班牙燴飯 $328採用本地三黃雞幾有誠意,三黃雞份量超多,而且焗得好香。Fusion西班牙燴飯🇪🇸燴飯口感juicy,調味剛好,連埋三黃雞食好飽🤰🏻✿ 焗開心果西班牙豬鞍架 $288焗開心果變成碎粒,味道滲入豬鞍當中🐷開心果碎粒食落變得吾似開心果🤣可能同蒜蓉一齊調味,食到明顯蒜香味🧄豬鞍質感厚實,不至於太硬,沾上燒汁系另一種風味。✿ 巴斯克芝士蛋糕 $68見到好多人推介所以試試,試完就知值呢個價錢。表面焦香層燒得香氣十足,芝士部分十分濃郁🧀食得我同朋友好滿足😋

✿ 冬蔭公雞翼 $88

焗開心果西班牙豬鞍架

✿ 巴斯克芝士蛋糕 $68
巴斯克芝士蛋糕
2024-07-21
$470 (Dinner)
冬蔭公雞翼
本地三黃雞西班牙焗飯
焗開心果西班牙豬鞍架
巴斯克芝士蛋糕
  • 焗開心果西班牙橡果豬鞍架
  • 本地三黃雞焗西班牙燴飯
2024-07-26 685 views
👍🏻一入到去環境好舒服,安靜👍🏻燈光舒服柔和👍🏻訂咗位有張大梳化卡位,坐得好舒服👍🏻周圍嘅佈置有心思👍🏻Nachos 配牛油果正常幾好食,水牛城雞翼都幾好🫠食物份量細,定價與食物價錢份量不匹配,三個女仔每人三百幾蚊都唔係好飽,呢個價錢有好多更好嘅選擇🫠食物質量普通,pizza 似普通急凍pizza翻熱🫠豬手味道正常但份量異常地細🫠海鹽手工啤酒同普通啤酒完全冇分別🫠店員服務和記性有待改善
👍🏻一入到去環境好舒服,安靜
👍🏻燈光舒服柔和
👍🏻訂咗位有張大梳化卡位,坐得好舒服
👍🏻周圍嘅佈置有心思
👍🏻Nachos 配牛油果正常幾好食,水牛城雞翼都幾好

🫠食物質量普通,pizza 似普通急凍pizza翻熱
🫠豬手味道正常但份量異常地細
🫠海鹽手工啤酒同普通啤酒完全冇分別
🫠店員服務和記性有待改善

• 水牛城雞翼
2024-07-21 642 views
朋友話過黎荔枝角一定要去「孵化生活」 佢既食物同環境都非常好好近荔枝角地鐵出口. 行5分鐘就到, 呢度環境好舒適 ,孵化生活融合哂西式同創意料理, 除咗環境好 ,食物都好精緻首先來了「黑松露泡沫蘑茹餐湯」層次好豐富,湯底濃郁,泡沫綿密,蘑茹有豐富既口感層次。蒜蓉包好驚喜, 好香脆,配搭非常夾澳洲100日榖飼肉眼扒榖飼肉眼扒五成熟剛剛好, 肉質鮮嫩招牌慢煮西班牙豬鞍架應該是用慢煮的方式烹調,肉質好鮮嫩, 味道很有層次加上蘋果醬酸酸甜甜, 非常夾配住果茶, 酸甜適中好清新咖啡都入口香醇, 層次豐富, 口感順滑呢度真係名副其實城市上面嘅綠洲,喺忙碌嘅工作環境再過嚟食享受一餐, 真係一個身心relax 嘅地方

澳洲100日榖飼肉眼扒

榖飼肉眼扒五成熟剛剛好, 肉質鮮嫩

招牌慢煮西班牙豬鞍架

配住果茶, 酸甜適中好清新
咖啡都入口香醇, 層次豐富, 口感順滑

2024-07-20 607 views
系荔枝角做完GYM後,系附近揾間西式輕食醫下肚。位於誠信中心#孵化生活 其位置幾近地鐵站,餐牌菜式選擇比一般咖啡店多,,餐廳同時播放輕快歌曲,氣氛格調優雅,侍應服務態度恩勤。黑松露泡沫蘑菇湯 $68由黑松露、蘑菇等等打爛同熬出黎既,飲落芳香馥郁,質感醇厚creamy,顆粒感好有𡁻口,配埋香脆竹炭多士仲正。烤乳鴿 $108一開二熱辣辣上枱,肥瘦都算適中,皮脆肉嫩有汁,估唔到西餐都有乳鴿食,必食推介❤️冬陰公雞翼 $88雞翼即叫即整,誠意十足。雞翼脤卜卜,外皮香脆冬陰味濃,冬陰醬料平均包住每隻雞翼外層,惹味開胃。香蒜花甲意粉 $188花甲嘅份量都唔少架,冇咩沙系個意粉底,應該先以蒜蓉爆香,再加意粉落去煮,表面仲有火箭菜加以調味。啖啖都食到花甲肉,見到幾多人叫呢碟意粉。總結:食物賣相精緻,味道亦有水準,難怪有幾高入座率。

黑松露泡沫蘑菇湯 $68

烤乳鴿 $108

冬陰公雞翼 $88

香蒜花甲意粉 $188

總結:食物賣相精緻,味道亦有水準,難怪有幾高入座率。