2023-06-12
今日同朋友仔一齊去食西班牙菜,估唔到荔枝角都有個好地方,間餐廳都好靚有窗口位窗口位亦都有啲花圃.餐廳裏面環境一流,仲好有氣氛。我地點左Red sangria ,紅酒帶有果香,飯前飲夠chill。香蒜番芫茜及檸檬涼拌小八爪魚小八爪魚份量都多,而且仲係好新鮮,爽口彈牙,連埋其他香草香蒜檸檬嘅味道,亦都好清新,都能夠帶出鮮味。特色西班牙酸汁凍青口第一次食凍青口非常之嫩滑望,落去細細隻,但其實都好新鮮,肉質好鮮甜,特製嘅酸汁亦都好開胃。炭燒新鮮生蠔配香蒜及紅椒粉生蠔都好大隻,淡淡地海水味,肉質好飽滿,上面亦都有一啲嘅香料,微辣,即場炭燒亦都好有火氣,擺碟放係黑色碟上面,好有型㗎。手切墨魚闊條麵伴牛肝菌及西班牙白毛豬火腿忌廉汁初時一睇就以為係闊條麵,但其實原來係真墨魚呢一度菜都係好考究刀工,見到佢切得好薄而且佢嗰啲嘅醬汁亦都係好惹味因為有牛肝菌牛肝菌嘅香氣非常濃味,仲有啲忌廉汁亦都係好香滑亦都帶有一啲肉嘅香味。招牌西班牙海鮮魚湯海鮮魚湯好濃郁,湯料有蜆有魚肉亦都係有青口,飲起上嚟味道亦都係好鮮甜。傳統馬鈴薯燴新鮮波士頓龍蝦呢款菜式打卡一流,原隻波士頓龍蝦開邊上非常新鮮肉質鮮甜亦都見到有啲紅色嘅蝦
香蒜番芫茜及檸檬涼拌小八爪魚
特色西班牙酸汁凍青口
炭燒新鮮生蠔配香蒜及紅椒粉
手切墨魚闊條麵伴牛肝菌及西班牙白毛豬火腿忌廉汁
招牌西班牙海鮮魚湯
傳統馬鈴薯燴新鮮波士頓龍蝦
呢款菜式打卡一流,原隻波士頓龍蝦開邊上非常新鮮肉質鮮甜亦都見到有啲紅色嘅蝦膏,薯仔切片吸收咗龍蝦嘅鮮味,仲有其他嘅配菜,就算減肥食咗都唔會有太大罪惡感。
慢煮鮑魚配西班牙燉飯
西班牙燉飯吸收咗鰻魚嘅鮮味,飯粒亦都好有口感,鮑魚切片方便食用,利用慢煮嘅方法令到啲鮑魚肉質變得很鮮嫩。
特色地中海海水雪糕配杏仁泡沫
甜品日係有特色食落去好有層次感,杏仁泡沫食落去好香,食到中間嘅雪糕部分亦都帶有鹹鹹哋嘅香味,最底層類似消化餅嘅質地,拌勻一齊食真係好特別㗎。