2021-04-28
平時都好鍾意去深水埗一帶嘅大排檔食小菜,今日想特別啲,食好少少,朋友就介紹咗我嚟呢間中菜館食。首先環境喺長沙灣一帶真係算有高級感,環境好企理,坐得舒服而且好闊落!《黃金蝦多士》$108即炸嘅感覺真係好正,多士勁香脆!即使攤凍咗都仲係好脆口,蝦肉夠肥厚又彈牙,好味!《特色鮮沙薑煎雞》$138呢個沙薑雞真係買少見少,因為新鮮沙薑我都係第一次食,出面大部份嘅餐廳都係用沙薑粉,同埋雞肉煎完之後好香好好味。《鳳梨脆皮咕嚕肉》$118咕嚕肉汁好夠,唔會好乾,而且都好香脆,皮就中中等等唔算太薄,驚喜嘅係鳳梨用新鮮嘅鳳梨,唔係罐頭菠蘿,整體來講都值得推介。《原籠荷香金銀蒜蒸龍躉球炒飯》$168超推介!炒飯濕潤度適中,亦都有口感,而且又大量蛋絲同埋勁香蒜蓉味,淨係呢個炒飯都食到停唔到。龍躉球好肥美,好軟嫩,份量都算好多。《生磨蛋白杏仁茶》$32個人本身唔係好鍾意杏仁茶,朋友嗌左所以我就試一試,點知都OK,杏仁味唔算好重,唔使每一啖都食到好多蛋白,亦都唔太甜,年紀大啲食都唔會有負擔。 總括嚟講覺得呢間中菜館真係幾高質,雖然價錢唔係最親民,但係呢個味道值得付出。
《黃金蝦多士》$108
《特色鮮沙薑煎雞》$138