2021-09-16
中環有咩好食嘅中菜?呢度就係啦!中環捐窿捐罅其實揾到好多靚餐廳,而呢次食嘅呢間就喺擺花街廣場樓上,一層面積唔大但樓面企理乾淨嘅酒家。中午人流唔算多,難得去到一間走高檔路線又氣氛安靜自在嘅酒樓,緊係要嘆下呢度非一般嘅菜式!#等咗一段合理時間之後,先上枱嘅係「窩貼金蠔」,吃法是上下夾埋一齊擺入口,下面的炸米通一咬令人驚艷!原來沾滿咗蛋黃粉😍鹹香十足。#誰說綠葉配不上主角?之後上碟嘅「鼓油皇虎蝦煎腸粉」又係一道出色嘅小菜。下面腸粉索晒虎蝦的精華,食落口確實有別於一般嘅腸粉,鹹度適中,鼓油均勻,朋友食唔停口😂#「龍哥招牌炒飯」話明招牌,就絕對唔令人失望👍炒飯裏面有個人最鍾意食嘅松子,加上師傅炒得夠鑊氣,食完碗底一啲都唔油,認真一試回味。#對甜品控嘅我嚟講,「伯爵茶奶凍」係我食過數一數二嘅好味。因為呢度主打粵菜,原本以為只有菜式精緻已足夠,對飯後甜品期望自然不會太高,試完奶凍之後馬上被呢間私房菜館打破刻板印象🤩奶凍口感嫩滑,不會太creamy,茶味突出,食完感覺可再來一杯哈哈(甜品果然係第二個胃)#「冰凝小企鵝」賣相要畀十個like,一出場仙氣飄飄,喺熱死辣辣嘅夏天見到呢個場景,實在賞心悅目(p
#
「冰凝小企鵝」賣相要畀十個like,一出場仙氣飄飄,喺熱死辣辣嘅夏天見到呢個場景,實在賞心悅目(ps企鵝🐧好似喺南極)企鵝仔隔離仲有隻小海豹🦭,得意到不得了,影完一輪相先捨得食!
#
不得不稱讚呢度嘅廚師同點心師傅👍👍每道餸各有特色,叫做對得住價錢。