朋友住長沙灣,經常提起元州街有不少好評如潮的食肆,趁朋友早放工,約埋去元州街“搵食”,傾下計,放鬆下,首選當然係居酒屋。長沙灣有幾間居酒屋,最後擇咗這間在OpenRice評價唔錯的味道樂居。餐廳和風設計,小店風格,餐桌不多,都是兩人桌,適合朋友傾計小聚。本來想散叫,但見到套餐的食物全都鐘意食,果斷點個$548元二人套餐,有4個小食,6個燒物。每個菜配搭新穎,例如秋葵配木魚,黑蒜配豚肉,櫻花蝦配蠔,而且擺設精美,忍不住手機先食。香炸薄脆魚片前菜,點芥末沙律醬,邊傾計邊食,食極都有,感覺幾襟食。芝麻雞翼雞翼炸得香脆,表面沾滿芝麻,帶有甜甜味道,好吃!三文魚壽司和蟹膏帶子壽司我唔食壽司,朋友話兩款都好味,但更鐘意蟹膏配帶子,味道鮮甜,第一次食,感覺幾特別。日本播磨蠔來自兵庫縣的播磨蠔,出名肥美嫩滑, 餐廳提供三種烹調味道,我們選了煙肉櫻花蝦和芝士味道。推薦煙肉櫻花蝦味,播磨蠔嫩滑,櫻花蝦煙韌,非常有層次感,一定要趁熱食!燒物鹽燒赤海蝦,蝦肉有焦香又能鎖住肉汁,證明燒烤時間啱啱好。黑蒜黑豚肉卷,鍾意食黑蒜的朋友唔好錯過,因為有超多黑蒜!石鍋黑松露帆立貝炒什菌有驚喜!炒什菌本身已經很惹味,加上濃

香炸薄脆魚片
前菜,點芥末沙律醬,邊傾計邊食,食極都有,感覺幾襟食。
香炸薄脆魚片

芝麻雞翼
雞翼炸得香脆,表面沾滿芝麻,帶有甜甜味道,好吃!
芝麻雞翼

燒物

鹽燒赤海蝦

鹽燒赤海蝦 黑蒜黑豚肉卷

石鍋黑松露帆立貝炒什菌
有驚喜!炒什菌本身已經很惹味,加上濃香的黑松露味道,簡直挑戰味蕾。

石鍋黑松露帆立貝炒什菌

燒秋葵
秋葵配木魚,秋葵清爽,配搭幾特別。
燒秋葵

另外服務都唔錯,服務員頻繁斟茶,每次想飲茶,水杯都有茶,抵讚!
2022-10-20
Type of Meal