2021-07-18
上次食一鍋堂已經係幾年前的晚上,上次經驗都唔錯,服務、食物水準都唔錯,呢幾年間中都會去唔同嘅火鍋放題去舒緩我鍾意食火鍋的思念。平時中午食火鍋放題其本諗住用食個午餐價錢可以食多幾款嘢,又可以開心「滾」吓。今日中午就諗住再去一鍋堂簡單食個定食放題,就好似一般日式火鍋放題一樣,已預期食品種類唔會太多,午餐只諗住食碗有肉嘅麵,有幾款丸,可以有幾款菜揀吓食,期望就係咁簡單,所以只要咗60分鐘定食的一種。入到去一睇,丸類唔多,重要全部都有餡,多數有芝士,唔係就有沙律、肉,仲要最基本嘅魚旦、牛丸、腸仔、豆卜都無,菜得二、三款,熟食得幾款並唔多,最慘係豬耳、超麻辣味嘅鴨血熟食我自己又唔啱食!最離譜係有人會不斷提個客剩餘時間,食咗30分鐘就要我埋單,隔一陣就會提你係時間食雪糕,基本上夠鐘前10分鐘我已關火(因為都無興趣再食),只係食餘下少量食物,到最後幾分鐘都執嘢準備走;最頂癮嘅時刻係到我都準備起身走,比夠鐘時間剛剛過咗一分鐘,我望一下錶真係剛咗「一分鐘」,居然會有人過嚟「趕」話時間已過必須離坐。難道我要求太高?唔怪得搭𨋢幾間爆晒人佢呢間都靜英英啦,咁多位唔駛等真係有佢嘅道理。Sorry, 最後一次幫襯
難道我要求太高?
Sorry, 最後一次幫襯。