2024-11-14
今次去咗間叫「Season cafe」嘅餐廳,最啱就係六點前去食唔使加一,而且仲有室外位,成個環境闊落舒服,啱晒約朋友傾計食嘢。南美香料炸雞塊,外皮炸到金黃香脆,入面嘅雞肉仲要多汁嫩滑,最特別係啲南美香料醃製過嘅雞肉特別香,有陣陣孜然同辣椒嘅香氣,食完唔會覺得漏,反而開胃。慢煮香蔥午舌串燒個牛脷片厚切得黎又夠嫩滑,慢煮令到啲肉質特別軟腍,配埋炒過嘅香蔥,香甜味中帶住牛肉嘅鮮味,好開胃!煙三文魚凱撒沙律嘅三文魚片都唔係求其嘅,煙燻味香濃,肉質油潤幼嫩,加埋爽脆嘅生菜同香濃嘅凱撒醬,層次豐富。薄餅方面,揀咗傳統意大利沙樂美腸辣肉腸辣腸薄餅,個餅底薄脆,邊緣仲有少少焦香。上面嘅芝士溶溶地,啲腸仔辣度啱啱好,香辣開胃飲品嘅選擇都幾特別,我哋揀咗冰流墨Dirty,加埋咖啡同牛奶,味道香濃,視覺效果又靚。凍竹炭咖啡就清爽啲,竹炭粉做base,帶有竹炭獨特嘅香氣,同普通咖啡唔同。總括嚟講,Season cafe嘅食物質素同創意都唔錯,價錢合理,最重要係個環境真係好舒服。