2015-08-25 562 views
一個炎熱既夏天, 想搵一處輕鬆寫意既地方食下TEA~同朋友聚一聚。聽朋友講葵芳商場開左一間新既Passion by Gerard Dubois. 當初見灣仔嗰間D甜品好吸引, 已經好想去可惜每次都無緣去試。 咁啱過葵芳, 發現有新鋪, 當然要試下啦~Passion by Gerard Dubois係一間法國風味既CAFE~ 裝飾以家庭式鄉村小屋為主調, 簡約磚牆配上木色吧枱, 坐椅, 設計簡單而美觀。Passion提供新鮮出爐面包及高品質法國糕點。馬卡龍, CUP CAKE, 拿破崙, 等等。更提供沙律及熱點, 無論食TEA定晚餐飯聚都係一個好去處。先食沙律:Small Salad Selection (250g) (3 courses) (HK$43.00)男士主動去拎沙律~ 選擇3款材料, 有小米(唔知咩黎@@), 紅菜頭, 沙律菜同行男士話小米係Couscons, 係由蒸熟曬乾硬粒小麥製成許多微小的顆粒~源自北非, 容易吸收其他汁料味道。沙律沒有太多的汁, 好健康。最特別在於小米, 口感好似米粒, 好細好細, 質感同藜麥有少少相似。味道濃郁, 有少少咖哩的味道。整體不錯, 可以試
一個炎熱既夏天, 想搵一處輕鬆寫意既地方食下TEA~

當初見灣仔嗰間D甜品好吸引, 已經好想去

Passion提供新鮮出爐面包及高品質法國糕點。

馬卡龍, CUP CAKE, 拿破崙, 等等。
更提供沙律及熱點, 無論食TEA定晚餐飯聚都係一個好去處。
先食沙律:
源自北非, 容易吸收其他汁料味道。
沙律沒有太多的汁, 好健康。
味道濃郁, 有少少咖哩的味道。整體不錯, 可以試一試。
有6款Pizza供應~~ 我地想試多d口味~~所以揀左4式Pizza~
一次過滿足4個願望~~

Four Seasons (Smoked Salmon, Salami, Mushroom, Chicken Tikka) (HK$98.00)
最欣賞pizza夠薄夠脆, 配上豐富又多份量既食材料, 每一口都啖啖肉, 每一口都是大滿足。
係4款熱食中揀左2款~~
全部都無失望wo~~ 重有d驚喜添~~

Slow Cooked Beef 慢煮牛小排 (HK$122)
牛小排非常諗, 好有牛味, 正正係慢煮出黎先做到。
每件牛小排都好完整, 唔會散開黎, 值得一贊。
入邊配料有洋蔥同紅蘿蔔, 醬汁十分濃郁。
雖然要留肚食甜品, 都忍唔住要食多一件
右邊: Lamb Stew 燉小羊肉 (HK$92)
個人覺得羊肉最重要係要有膻味, 但唔可以太過濃厚, 要留一點點膻味才是一絕。
正正Passion 做得到, 肉質能夠做到幼嫩而唔會鬆散

配上其他食材, 淡淡的醬汁中尋找到羊肉清淺的羊味及膻味

下次晚餐都好值得再黎一試。

終於黎到重頭戲~ 甜品時間

雪糕: 咖啡及香草味
拿破菕: 原味, 朱古力;
CAKE: 梨子伯爵茶; Vanilla & Lemon
先食最愛的檸檬味CAKE, 配上雲呢拿~降低左酸度~
再食雪糕, 朋友鐘情雲呢拿味,因為十分足料~勁多雲呢拿籽~
但我就偏愛咖啡的香濃~ 雪糕質地十分細滑~
而且唔算快溶~ 可以慢慢品嘗~
2種拿破菕都做到千層脆皮, 每一口都試到千層在口的感覺。
個人偏好原味, 可能個人不太愛朱古力味。
到梨子伯爵茶, 外層包住朱古力MOS, 內裡有伯爵茶既CREAM。
可能對於伯爵茶有一種執著, 覺得伯爵茶味不太突出,
給朱古力味蓋住, 要慢慢細嚐才食到伯爵茶的味道。
全餐每人各自都ORDER左一杯Jing Tea.
值得一提係, 每飲完一杯可以叫待應REFILL熱水

佢地都好樂為你服務。飲一整個下午都好夠

其他都有提供illy coffee, 酒精, 同其他飲品~
所以每一個顧客總會搵到適合自己既飲品。
CAFÉ能夠為顧客提供多完法既食物同飲品, 暫時我只搵到Passion.
一間店鋪能夠對食物有Passion有執著, 食客先會有所期待。
期待下次再光臨時, PASSION依然能做到佢既承諾:
“Our homemade sandwich and salad are fresh, healthy, delicious and dangerously addictive.”
2015-08-16
$200 (Tea)