2019-07-11 57 views
呢間蒸鍋環境同其他蒸鍋店好唔同,好有自己特色,加上燈光,令到呢間小小鋪頭帶有一種奇幻色彩,食食下好想擺個神燈係蒸鍋到蒸,唔知會唔會蒸出一個阿拉丁出嚟呢?朋友就話:神燈入面果個係燈神,唔係阿拉丁啊!有無睇過部電影架?大佬!(大家哄堂而笑)我尷尬地笑笑轉移話題:這個蒸鍋蓋咁得意嘅!(木質好似一個帽嘅形狀)這餐蒸鍋最令我印象深刻的是玫瑰豆腐,賣相真係好靚啊,好適合打卡用,好好奇究竟係點樣整出黎嘅。有啲櫻花蝦鋪灑在豆腐上,味道好Match!豆腐嘅滑嫩加上櫻花蝦嘅鮮香,真係又靚又好食。平時我個人就好中意食豆腐,並且樂於嘗試各種豆腐料理。這個豆腐料理可以排在我心目中的前三位。食完蒸嘅精美菜式之後就要食蒸氣鍋嘅精華——粥底。聽說係用日本十六穀整嘅,我好期待。食落感覺好健康,有穀物嘅清香加上海鮮的鮮甜,唔錯!最後以心太軟做結,叮嘅心太軟就食過,蒸嘅真係未食過,一開始真的很抗拒蒸心太軟,覺得會有伏。不過食落又正常喔,唔會淋曬。款款菜式賣相排盤都好有心思,在食材的配搭好有特色,蔬菜也採用唔同嘅有機菜,這是市面上好多餐廳都做不到的。睇得出,也食得出這間小店的用心經營。這一次蒸鍋體驗感覺唔錯!食得幾舒服。

這餐蒸鍋最令我印象深刻的是玫瑰豆腐

食完蒸嘅精美菜式之後就要食蒸氣鍋嘅精華——粥底。

食得幾舒服。
2019-07-06
$500 (Dinner)
  • 櫻花蝦玫瑰豆腐