2023-08-06
今次有泰國主廚Chef Montri Jiratitankit🇹🇭頭一個星期喺酒店打頭陣,將家鄉食譜帶嚟萬麗👏🏻。自助餐有10幾款泰菜,由沙律🥗、熱葷同甜品都有泰式元素❥今次嘅泰式感覺都做得幾出色❤️🔥想知有咩值得推介,就睇埋落去啦😎!.🔻海鮮區6款海鮮:新鮮蒸焗龍蝦、波士頓凍龍蝦、蟹腳、麵包蟹、青口、鮮蝦❥每人一隻嘅蒸龍蝦最出色🦞✨超大隻,肉質飽滿味道鮮甜🤤,必食!麵包蟹蟹膏甘香🧡;凍龍蝦冇熱食嗰款咁好;蝦肉爽口彈牙🦐,蟹腳同青口麻麻哋😔.🔻刺身區6款刺身:三文魚、帆立貝、八爪魚、吞拿魚、油甘魚同鮑魚。質素唔錯,全部都新鮮柔軟👍🏻.🔻前菜沙律區3款泰式沙律🥗:泰式青木瓜沙律、酸辣豬肉沙律、泰式海鮮沙律❥ 泰式海鮮沙律加咗香草🌿、木瓜、番石榴同大大粒海鮮,食落真係好開胃🤤火腿同芝士各有3款🧀🥓,合格以上.🔻泰式熱葷區❥金邊粉炒得好惹味🤤麵質煙韌,充滿泰式風味❥青咖喱魚有泰國食到嘅味道🐟,肉質嫩滑❥辣椒青檸大蝦爽口彈牙🍤❥炒蜆嫩滑,好香九層塔味🌿另外仲有泰式魚餅、泰式斑蘭雞、烤沙嗲雞肉及牛肉串、蜜糖香茅雞翼、烤豬頸肉配泰式辣醬、泰式烤菠蘿、瑪莎曼牛肉咖喱🍛.🔻熱葷區❥牛扒唔錯🥩顏色粉嫩肉
❥今次嘅泰式感覺都做得幾出色❤️🔥
想知有咩值得推介,就睇埋落去啦😎!
🔻海鮮區
麵包蟹蟹膏甘香🧡;凍龍蝦冇熱食嗰款咁好;蝦肉爽口彈牙🦐,蟹腳同青口麻麻哋😔 .
🔻刺身區
6款刺身:三文魚、帆立貝、八爪魚、吞拿魚、油甘魚同鮑魚。質素唔錯,全部都新鮮柔軟👍🏻 .
🔻前菜沙律區
3款泰式沙律🥗:泰式青木瓜沙律、酸辣豬肉沙律、泰式海鮮沙律
火腿同芝士各有3款🧀🥓,合格以上 .
🔻泰式熱葷區
❥金邊粉炒得好惹味🤤麵質煙韌,充滿泰式風味
❥青咖喱魚有泰國食到嘅味道🐟,肉質嫩滑
❥辣椒青檸大蝦爽口彈牙🍤
❥炒蜆嫩滑,好香九層塔味🌿
另外仲有泰式魚餅、泰式斑蘭雞、烤沙嗲雞肉及牛肉串、蜜糖香茅雞翼、烤豬頸肉配泰式辣醬、泰式烤菠蘿、瑪莎曼牛肉咖喱🍛 .
🔻熱葷區
❥牛扒唔錯🥩顏色粉嫩肉質柔軟,加上鹹香嘅香草外殼🌿,正!
羊架木實🐑唔推薦❌
另外炸魚柳🐟同埋牛面肉🐂都做得非常好食
燒味有2款,蜜味燒骨香甜肉厚🍯;燒鴨太乾🦆
中式蒸魚都唔錯😍,肉質夠滑 .
🔻麵食區
有2款船麵,另外冬蔭功超有驚喜‼️酸辣平行得啱啱好🌶️好重香茅味,勁出色😎! .
🔻甜品區
泰式甜品有6款,泰式奶茶奶凍味道突出🧡!斑蘭戚風蛋糕、椰子大菜糕同三色糕點都幾有泰式感覺😚唯獨芒果糯米飯太硬身🥭有待改進
恆常嘅蛋糕、朱古力噴泉、曲奇同埋朱古力都唔錯
生果方面有山竹同埋荔枝,平時buffet比較少見🫶🏻 .
🔻雪糕區
一次過可以食到12款TCX gelato雪糕🍦夠晒滿足😌!