2023-11-23
我係一個熱血青年,捐血同維修員攞住士巴拿一樣係好合理既事。今日俾我搵到除咗定期捐血以外,發洩我一腔熱血嘅方法。飲蔗汁。其實一早知道蔗汁生津潤燥,助脾健胃,解熱一流,不過坊間好多果汁店,都係加水,所以唔喺咁正宗。 🍺睇開個中醫某日突然介紹我話係肥姐小食隔離呢間係正嘢,咁我就嚟左叫左杯蔗杯美式。咁我本身又一個咖啡從業員,正常喺唔會鼓勵人飲咖啡加糖,因為糖喺加工過,非常之甜,亦都好容易蓋過咖啡本身帶出嘅風味。但係我就唔抗拒用天然既果汁拼配去帶出咖啡嘅味道。因為好既咖啡本身都會帶有果酸,果然兩者做到相得益彰既功用。兩者並無互相蓋過對方,咖啡味比較濃,蔗汁味比較清甜,但又同時飲到兩個層次。 🍺捐血都算做好事,所以幸運嘅事情就發生啦。哩度仲有買野飲杯套上面有抽獎,我中左免費飲多杯,就叫左蔗杯葡萄。佢用手打嘅形式打爛哂啲葡萄再加入蔗汁,清甜得黎又有口感。而且葡萄含有鐵質,最岩捐血後立刻補充。 喺等待嘅過程中同老闆傾談,原來佢每一日都係買新鮮連皮嘅蔗,自己洗自己剝皮,而且每一杯都係原汁原味並無加工。我問佢咁咪好辛苦,佢嘅回答都好熱血,佢話如果可以賺到錢,開多幾間,咪可以買部機去處理d蔗。就憑佢呢句,我
喺等待嘅過程中同老闆傾談,原來佢每一日都係買新鮮連皮嘅蔗,自己洗自己剝皮,而且每一杯都係原汁原味並無加工。我問佢咁咪好辛苦,佢嘅回答都好熱血,佢話如果可以賺到錢,開多幾間,咪可以買部機去處理d蔗。就憑佢呢句,我一於撑佢撑到開分店!