2010-04-06
某天和太太前往吃糖水。我吃雪花冰,太太吃蕃薯糖水,雪花冰超削,得一粒生果,算吧。蕃薯糖水仲攪笑,得五粒,每粒有幾大?直徑大約1.5CM, 長1.5CM。好像粒家貓屎咁上下。我太太問佢點解得咁少,佢話佢地係用日本蕃薯,話可以加多粒俾我地,點知返轉頭,問:加多左粒了,O唔OK?,我老婆一睇,又係得五粒,大話精到不得了,以為我無數過。算吧,食完快快返屋企算了。還有,話日本貨,我老婆係吃蕃薯專家,因為對腸胃好,佢係經常去沙田X田及CITY SUXXX買,話話呢間舖D唔係佢吃開的日本蕃薯LOR。似係街市D大陸生產的日本種。另一日,我老婆夜返未食飯,佢諗住間舖係附近,求其食D野算,又係買了蕃著糖水外買,點知返到屋企,嬲爆,打開個碗,得三粒超細的蕃薯及一D食唔倒的碎。呢間舖頭以後都唔去。
我吃雪花冰,太太吃蕃薯糖水,雪花冰超削,得一粒生果,算吧。
呢間舖頭以後都唔去。