再訪灣仔咖啡店 Latter Cafe奶油色嘅店面本身已經好岩打卡!聖誕月 仲有大大棵嘅聖誕樹同節日裝飾,亦有唔少期間限定打卡美食。真心睇得又食得!咖啡店仲有聖誕咭寄送服務!好有節日氣氛呢咖啡店依家逢星期五至日開埋晚市!有freeflow紅白酒!估唔到夜晚連門口位嘅set-up都會轉,又係另一個感覺呢~🎅🏼𝙇𝘼𝙏𝙏𝙀𝙍 𝙘𝙝𝙚𝙛’𝙨 𝙩𝙖𝙨𝙩𝙞𝙣𝙜 𝙢𝙚𝙣𝙪 $488/𝘱.𝘱.𝒟𝒶𝒾𝓁𝓎 𝒮𝑜𝓊𝓅 ᴏʀ 𝓈𝒶𝓁𝒶𝒹▪️松露蘑菇湯真材實料嘅蘑菇湯!質地濃稠順滑 有細碎磨菇粒粒,更帶陣陣松露香~𝒮𝓉𝒶𝓇𝓉𝑒𝓇 (二選一)▪️芝士煙肉焗大啡菇內藏水波蛋嘅大啡菇 一切開超流心!又唔會過生。大啡菇超juicy~ 其本身調味偏淡,鹹香主要黎自上面嘅薄脆芝士同煙肉。▪️白酒煮紐西蘭藍青口青口飽滿唔腥~ 湯頭用左蝦頭熬製,鹹鮮突岀。法包烘得乾左啲,不過用嚟就蘸湯一流!ℳ𝒶𝒾𝓃 𝒞𝑜𝓊𝓇𝓈𝑒 (三選一)▪️香煎三文魚柳配薯菜三文魚有驚喜喎!塊皮煎得超脆!魚肉超嫩超多汁,調味十足,點埋帶酸嘅醬汁就更清新~ 好鍾意佢側邊有唔少蔬菜,係纖維呀▪️澳洲穀飼西冷牛扒(12oz)配薯菜牛扒嗌左medium rare,火喉啱啱
再訪灣仔咖啡店 Latter Cafe

𝒟𝒶𝒾𝓁𝓎 𝒮𝑜𝓊𝓅 ᴏʀ 𝓈𝒶𝓁𝒶𝒹

▪️松露蘑菇湯

𝒮𝓉𝒶𝓇𝓉𝑒𝓇 (二選一)

▪️芝士煙肉焗大啡菇
芝士煙肉焗大啡菇

▪️白酒煮紐西蘭藍青口
白酒煮紐西蘭藍青口

ℳ𝒶𝒾𝓃 𝒞𝑜𝓊𝓇𝓈𝑒 (三選一)

▪️香煎三文魚柳配薯菜
香煎三文魚柳配薯菜

▪️澳洲穀飼西冷牛扒(12oz)配薯菜
澳洲穀飼西冷牛扒(12oz)配薯菜

牛扒嗌左medium rare,火喉啱啱好無過熟。肉質軟滑有咬口,牛味唔算好重,略嫌有少少筋,感覺上較三文魚遜色。餐廳嘅紅酒汁就同岀面嘅有啲唔同,加左洋蔥 入口帶酸更清新,不過就唔係好岩呀妹口味~ 不過配菜同樣岀色!薯蓉軟綿有薯粒,好重牛油味,仲有我最鍾意嘅高質車厘茄!

𝒟𝑒𝓈𝓈𝑒𝓇𝓉 (是日甜品 任選一款)

▪️Chocolate Snowman (Original $68)
Chocolate Snowman

真係估唔到 原來雪人嘅內心係黑色嘅朱古力mousse~ 軟滑甜度低,好濃朱古力味!而最中間就有綿密brownies同海鹽焦糖海鹽,層次比想像中豐富。雪人嘅鼻仲係好脆嘅朱古力餅!朱古力控表示滿意。

▪️Christmas Matcha Tart (Original $62)
Christmas Matcha Tart

頂層嘅抹茶忌廉 香甜奶味重尤如matcha latte。撻面一層抹茶醬 濃茶香帶微苦。抹茶醬底下竟然係一層綿密濕潤嘅蛋糕 而唔係mousse。撻底厚身,保持到香脆嘅口感。都算係甜得黎 幾濃茶味嘅抹茶甜品

𝒟𝓇𝒾𝓃𝓀

▪️Marshmallow chocolate +$30 (Original $62)
Marshmallow chocolate

打卡必點!提提大家想影靚相就要快手啲啦,好容易陸沉呢~ 滿滿嘅棉花糖下 係濃郁嘅熱朱,甜度低,配埋棉花糖就啱啱好啦。塊薑餅人精緻得黎,都幾濃薑同肉桂味。係睇得又飲得嘅一杯!

▪️Apple Pie Special Drink +$30 (Original $68)
Apple Pie Special Drink
係以蘋果批為概念嘅飲品~ 當中加左啲酸甜蘋果粒同肉桂粉,真係有少少蘋果批嘅感覺~ 不過我就覺得奶味重左啲,飲落有啲膩。
Marshmallow chocolate