2021-07-28
上環多精品咖啡店相信唔係新鮮既事,今日經過喔頭發現又有新coffee shop進駐.呢間叫bluebird既coffee shop由內外都以寶藍色為主調以及帶住不同綠色植物做裝飾帶出原林既感覺.Ice Drip相比cold Brew,我更偏好Ice Drip.Ice Drip經過時間既滴漏令咖啡帶出更醇香及完整既味道.咖啡入口香滑而不帶酸,味道細膩甘甜,咖啡焙香醇厚而不過焦苦.Sunset由下而上順序倒入橙汁,tonic同espresso後所混合而成既特調創意咖啡.同咖啡既名一樣係温暖黃昏下既夕陽橙色,感覺相當溫暖,柔和.入口先感受到一陣橙汁橘酸香,清爽又醒胃.再加上一陣tonic既碳酸氣泡,甘甜中又帶爽勁既口感.最後口腔緩緩帶出espresso濃香焙煎香.Spinach Feta Cheese Lattice 芝士菠菜酥配皮重牛油香而且又唔會過油膩,入口又唔會黏牙.菠菜芝士餡creamy,帶住一陣鹹香芝士忌廉香,配上菠菜更清淡既配菜令整體無咁膩滯.Blueberry Yogurt 藍莓乳酪杯乳酪口感稠密幼滑而且味道醇香,乳酪酸酸甜甜既味道好開胃,下午茶食都唔會過heavy.加上gra
Ice Drip
Sunset
Blueberry Yogurt 藍莓乳酪杯
乳酪口感稠密幼滑而且味道醇香,乳酪酸酸甜甜既味道好開胃,下午茶食都唔會過heavy.加上granola增加脆卜卜口感.
朱古力鬆餅
未入口淨睇賣相已經感覺到朱古力味好rich,鬆餅面上帶住一重朱古力粒,香濃又唔會過甜.鬆餅質感軟熟濕潤唔會過乾,入口唔會好黏口.食一啖香甜濃厚既朱古力後再配上一口醇香既Ice Drip coffee剛好中和朱古力甜膩感.