2019-05-26
今晚約左朋友食餐好既,揀左依間鮨蕾位於銅鑼灣,方便我地收工過嚟而且係網上評價好似唔錯book左1900,準時入席被安排坐係一個呈圓形既枱食omakase其中一個環節就係望住師傅整嘢食依到既環境型格亦好高尚氣派十足我地叫左一個堇($1,150)同一個蕾($1,580)依到仲有專為素食人士而設既松($750)茶杯上亦有寫上店面不得一提係成晚都有人好勤力幫我地加茶,凍左既時候又會主動幫我地換過一杯暖既全部人既服務都好窩心開餐嚕前菜都有成五款咁多每款都整得好精緻即使係同一款魚,都安排左兩種食法兩款各有特色然後就到生蠔兩隻都好大隻好肥美兩個餐既生蠔雖然一樣,但個topping就有所不同我就當然係鐘意配上左海膽同魚子醬嗰款依個好有藝術感嘅創意刺身拖羅、魚子醬、海膽等既高級食材都一應俱全個人非常鐘情拖羅,依到既拖羅亦都相當唔錯另一款既創意刺身亦令我同朋友覺得好有驚喜面頭放上左三款貝類刺身:螺肉、赤貝同帶子不過依個刺身最令我驚喜既係下層食完上層之後,請人幫忙打開上層下層就係一個蘋果木煙燻拖羅拖羅相當之肥美,而更畫龍點睛既係當中既醬汁從來無諗過拖羅配上醬汁係會更加好味再嚟就係原隻海膽食完咁多款驚喜既cr
不過依個刺身最令我驚喜既係下層食完上層之後,請人幫忙打開上層 下層就係一個蘋果木煙燻拖羅拖羅相當之肥美,而更畫龍點睛既係當中既醬汁從來無諗過拖羅配上醬汁係會更加好味 再嚟就係原隻海膽
食完咁多款驚喜既creative sashimi之後就到cooked dish 雖然質素一啲都唔差,但我都係鐘意 刺身多啲
和牛 油脂豐富,肉味濃,入口即融外個醬汁亦都相當唔錯由蘋果、洋蔥同蒜整成既醬汁,帶點清新,同燒和牛好夾
炸物
我比較鍾意蕾餐嘅炸物係蟹肉加上好多好濃既蟹膏雖然食落相對比較重味同膩,但對我嚟講都仲ok
跟住落嚟就係壽司 再嚟海膽 玉子 壽司 雖然係 壽司,但成舊都係玉子嚟師傅話係用上由蝦蟹坊熬成既湯整出嚟
湯方面,因為我唔係好鐘意飲湯,所以唔係好識評價
最後就係以蜜瓜作結成餐飯都好滿足環境舒服,服務一流,食物由擺盤到味道都係屬於高上既水準
雖然埋單唔平,但偶爾嚟食餐好既都唔錯