2017-07-26 88 views
呢排灣仔開左間溫哥華風味既越南餐廳,仲聽講長期要排隊同好快售罄某啲菜式。見今日收早,即刻狗衝去試下,估唔到六點都幾乎爆場,仲一路好多外賣。枱面貼左教人點食越南湯河既可愛小貼紙,加上一枝是拉差辣醬同一枝海鮮醬,最驚喜係筷子用左東南亞獨有木筷,好有容和感。一場來到,一定要試下安格斯生牛肉湯河,一上枱濃濃藥材湯味直撲入鼻,湯底係啡色,睇得出湯係足料以及長時間淆制而成。急不及待試左一啖湯, 藥材香同牛肉清甜伴隨芫茜獨特香味,令人歎為觀奇。隨即加入青檸汁、九層塔,辣椒同芽菜, 用湯熱力令芽菜處於爽脆而唔老既口感。河粉吸收左湯既精華,滑得來有彈性,感覺又唔肥,而且唔會吸晒湯,安格斯牛肉,薄薄一片,但牛味十足,而且又唔老,不過份量唔太多。不過問心,45大元一碗甘正既湯河,去邊搵。而且可以加15大元有小食同餐飲,特飲倒外。我當然唔可以錯過呢個機會。加左蝦餅,有別於其他餐廳,蝦餅係方形,而且係薄身,點上甜辣醬,竟然有三文魚味道,內滑外脆,雙重享受。另一小食,燒豬頸肉,肉身一啲都唔肥,甚至感覺唔到油膩,但又保持肉質鮮美有汁唔乾,感覺幾健康。最後當然整杯越南咖啡,上枱時咖啡正逐滴逐滴過濾緊,混合埋練奶,香味

最後當然整杯越南咖啡,上枱時咖啡正逐滴逐滴過濾緊,混合埋練奶,香味四溢,完全冇苦澀味,只有濃濃咖啡香,而且係回甘十足,細細一杯,為晚餐劃上完美句號。