2023-03-18
放工想搵朋友chill下😎 飲杯嘢🍸 去咗中環既 CANELE🥰 個氛圍好舒服,裝潢簡約但係好精緻👍🏻 原來呢間餐廳嘅裝修靈感來自於法國藝術大師Piet Mondrian😍 真係好有心思❤️ 餐廳嘅牆身同地面都係用咗Mondrian嘅標誌性色彩同幾何圖案😌 令整個空間好富現代感,又唔失簡約嘅美感😍佢哋嘅晚餐想做到精益求精👍🏻 所以每日只提供三款主菜😌 當日我最想試嘅龍蝦竟然賣晒😭 所以就試咗另外剩返嗰兩款啦🥰佢哋個set 已經包左兩款🥗 前菜首先係佢哋嘅麵包homemade sour dough🍞 麵包質地外面好香脆🥰 入邊鬆軟煙韌❤️ 我真係一口接一口,停唔到嘴😍 係我好鍾意嘅味道同口感😋然後係佢哋嘅意式拼盤🍖拼盤上面幾款多唔同款式嘅意式小食,包括Parma ham 🐷 煙三文魚🐟 同沙律🥗 整體味道唔錯 ❤️主菜方面,我揀咗帶子紅鯛魚🐟同安格斯牛柳🥩香煎帶子紅鯛魚好鮮美👍🏻 帶子鮮甜嫩滑❤️ 同紅鯛魚嘅鮮味真係絕配😌香煎安格斯牛柳份量好十足🥰 肉質鮮嫩多汁,配上醬汁,味道更加一流☺️重點係佢哋啲薯條同埋蔬菜都係任食㗎🥰最後係甜品,我揀咗柚子芝士蛋糕配雲呢拿雪糕🍰 同埋朱古力疏乎厘配雲呢拿雪糕
佢哋個set 已經包左兩款🥗
然後係佢哋嘅意式拼盤🍖
主菜方面,我揀咗帶子紅鯛魚🐟同安格斯牛柳🥩
重點係佢哋啲薯條同埋蔬菜都係任食㗎🥰
最後係甜品,我揀咗柚子芝士蛋糕配雲呢拿雪糕🍰 同埋朱古力疏乎厘配雲呢拿雪糕🍫
柚子芝士蛋糕好清新🌿 蛋糕香滑,芝士味道濃郁😍 配上雲呢拿雪糕🍦 味道好夾🥰
朱古力疏乎厘好好食😋 疏乎厘質感輕身👍🏻 朱古力味濃郁❤️ 配上香滑嘅雲呢拿雪糕🍦好食到停唔到口😋
Child memory / Provence perfume 🍸
我哋嗌左兩杯特色Cocktail👍🏻 兩杯打卡都好靚❤️ 又易入口🥰