七一的長假期,同父母出黎中環行下,佢地以前係港島返工,退休後都無出過黎。假期中環會少啲人,可以輕輕鬆鬆行下街,睇下呢幾年變左幾多。四處遊走,阿爸話上黎蘭桂坊睇下,順便又撘下最長的扶手電梯,行到攰攰地就入左Sodam chicken,話要試下年輕人喜歡的韓國炸雞喎。雖然六點幾咁早,都有幾枱客食緊炸雞飲啤酒,生活悠閒寫意。坐低睇下餐牌,有二人餐同四人餐,仲有不少散點食物,多元化,而且價錢一啲都唔貴。四人餐看似太多吃不完,就點了二人餐($398),加多一杯飲品就好了。跟餐的飲品要了蜜桃汁,嘩,勁濃厚的果汁來,完全無加水加冰變淡,桃味超濃,果香十足微甜,好好飲二人餐中選了凱撒沙律,總覺得食炸雞很多肉,還是要點菜穩陣沙律菜用上羅曼生菜,爽脆甜,比一般生菜好食得多,而且灑上大量芝士碎,煙肉碎等,沙律汁也是特別調味,好味又大碟,正薯條要了芝士口味,就是炸薯條加上芝士粉,薯條粗身有薯皮,薯味十足,芝士粉很香芝味,但偏甜,味道特別。炸雞要了雙併,黃金鹹蛋併辣味,滿滿一盤大大件,熱辣辣即炸的,好香啊。先試試近期大熱的黃金口味,最近真係咩都出鹹蛋黃,連炸雞都唔放過,哈哈。嘩嘩,一口咬落去極重鹹蛋黃味,除左面

二人餐中選了凱撒沙律,總覺得食炸雞很多肉,還是要點菜穩陣

先試試近期大熱的黃金口味,最近真係咩都出鹹蛋黃,連炸雞都唔放過,哈哈。嘩嘩,一口咬落去極重鹹蛋黃味,除左面頭的鹹蛋黃醬外,連炸漿都混了鹹蛋黃,味道超濃郁,鹹蛋黃迷表示非常滿足,好好味啊

再來嚐嚐辣味炸雞,是正正的韓式辣醬口味,辣勁都幾厲害,辣辣的好惹味,不過怕辣人仕慎入,這款是真辣味,不是酸辣醬啊。
熱帶風情薄餅($138)
見隔離枱點了pizza好香呀,我地又追加了一份,要了菠蘿火腿口味。
薄薄的餅底十分脆口,上面好多餡料,火腿片,菠蘿粒,蘑菇片等,仲有就係超厚芝士。雖然餅底薄,但一點都不乾,餡料仲好多汁㗎,厚厚的芝士咬落勁滿足

眼濶肚窄,點得太多啦,三個人根本食不完,打包了半碟炸雞同pizza

PS。雖然係炸物快餐,但意外地食完又無口渴喎
2018-07-01
$200 (Dinner)