2015-02-25
新春將至,家中各人近日晚飯都忙於與親戚好友、同事客戶團年,菜單亦離不開傳統中菜式。年廿九,家裡為迎接羊年o既準備功夫終於做得七七八八,肥肥家族就決定襯機透透氣,食餐日式串燒調和味蕾 。今次所揀o既「Keyaki」開業雖然只有個多月,但小肥已於雜誌上睇過兩編相關o既新店推介報導,眼見OpenRice上未有食評,所以就游說家人一同前往試食。「Keyaki」位於蘭桂坊和安里,「豚王」舊址隔一個舖位,理應唔難搵,無奈店舖門面顏色深沉,唔夠起眼,室內燈光較暗,要望多兩眼先夠擔行入去。我地準六時半到達,被安排入座門口最通爽及最闊之位置,個子較高o既大肥同哥哥要坐角邊位置先可以伸展長腳,而較矮細o既媽咪同小肥因有腳踏,坐落覺得高櫈舒適度大增。串燒屋面積不大,但感覺寬廣,全因間隔簡單開揚;左手牆邊有四張二人高櫈散座,中央則為二十多個吧位,圍繞住右手邊透明度極高o既小廚房。店內天花及木櫃放有酒瓶裝飾及特色酒品,牆身則貼滿日本懷舊海報、廣告及告示,其中大肥爸爸一眼就認得出山口百惠同三浦友和,真係夠哂經典。據悉,食客可包場,坐滿約二、三十人,價錢萬多元起計,時間限制及酒水供應會因應個別個案再作商討。開業至
「Keyaki」位於蘭桂坊和安里,「豚王」舊址隔一個舖位,理應唔難搵,無奈店舖門面顏色深沉,唔夠起眼,室內燈光較暗,要望多兩眼先夠擔行入去。 我地準六時半到達,被安排入座門口最通爽及最闊之位置,個子較高o既大肥同哥哥要坐角邊位置先可以伸展長腳,而較矮細o既媽咪同小肥因有腳踏,坐落覺得高櫈舒適度大增。 串燒屋面積不大,但感覺寬廣,全因間隔簡單開揚;左手牆邊有四張二人高櫈散座,中央則為二十多個吧位,圍繞住右手邊透明度極高o既小廚房。 店內天花及木櫃放有酒瓶裝飾及特色酒品,牆身則貼滿日本懷舊海報、廣告及告示,其中大肥爸爸一眼就認得出山口百惠同三浦友和,真係夠哂經典。 據悉,食客可包場,坐滿約二、三十人,價錢萬多元起計,時間限制及酒水供應會因應個別個案再作商討。開業至今,顧客大多八時後光臨,以星期日人流最少,一般不用訂座,但星期四至六如無訂座,客人有機會要於門外排上半小時,星期一至三就要撞彩啦。「Keyaki」現階段只做晚市,待餐廳上軌道後,老闆已計劃於三月加開午市,應該會做自選套餐為主。
上座不到兩分鐘,哥哥仔第一時間送上熱毛巾,媽米形容得真係貼切:「暖手又窩心 ,乾淨又衛生」。 餐店餐牌只有兩頁紙,一邊列出飲品,另一邊列出菜餚,第一感為價格合理,每款又有中文、日文、英文對照,簡單易明。 食客除咗可以從餐牌上揀選食物,其實亦可以點選擺放於面前o既海鮮食材,一邊望住師傅們喺火烘烘o既炭爐旁燒製食物,一邊即點即燒,包保燒物新鮮滾熱辣 。 因為記得雜誌上提及到「Keyaki」以其口味獨特o既啤酒聞名,所以小肥就叫咗枝芒果啤酒黎試,而唔多飲果味飲品o既屋企人就叫咗枝清酒飲。
免費小食:青瓜及椰菜勻屬清涼爽脆,酸甜醒胃之作。
牛肋骨($58):牛肋骨串內並無骨頭,全為肉汁豐富,肉味濃郁,肉質鬆軟甜美o既肉塊。
因有感家中長輩對「Keyaki」串燒屋抱懷興趣,故離場前,當哥仔送上飯後熱毛巾時就向其索取咭片,方才發現親切落力o既Angus哥哥原來係副店長 ,真係失覺哂!小肥真係冇諗到副店長會如此體貼,除咗不時問及食客對食品o既意見之外,就連送遞熱巾、增添酒水、更換餐具等功夫都不假手於人,事事親力親為,而且有禮友善,遇上問題及意見多多o既XO仔都冇話不耐煩,細心聆聽之餘亦續一解答,態度專業得很 !
總結,地點隱蔽o既「Keyaki」環境開揚,透明度高,高櫈座位意外地較為適合個子不甚高大o既食客,相反地腳長o既客人就坐得辛苦少少。食物即點即煮,高質且夠熱,價錢亦相當合理。廚房中o既師傅忙碌燒煮食物時,店內油煙味一啲都唔過份,樓面o既伙計招呼又周到,連細微o既熱毛巾及酒水添加服務都夠哂貼身衛生,睇得出大家都盡心盡力,如果串燒店可於背景音樂及氣氛上改善一下,絕對係有機會成為蘭桂坊下一個新熱點 !