2024-10-29 157 views
趁未到Halloween人多過嚟蘭桂坊感受一下節日嘅氣氛,順便喺度食埋晚飯。今日揀咗呢間餐廳西式嘅素食餐廳。西式素食餐廳我都係第一次嘗試。感覺又幾得意。Eggplant Salsa: 「茄子沙律」做得非常出色,醬汁濃郁,帶有一點點辣味,配合軟腍的茄子,別有一番風味。醬料與茄子的比例剛剛好,每一口都能感受到茄子的嫩滑,以及醬汁的濃郁醇厚。作為前菜,這道「茄子沙律」能夠很好地開胃,為後續的用餐增添期待。Penne Alla Vodka: 呢道「意大利粉配伏特加」嘅酒味恰到好處,不會過於濃烈,讓人一點也不會感到刺鼻。意大利粉嘅口感Q彈,冇過度煮軟,與伏特加嘅香氣相得益彰,整體來說係一道好有特色嘅主菜。Edamame Dip with Pepper: 「毛豆醬青椒」清新怡人,為整個用餐增添了清新嘅感覺。毛豆打溶成醬汁,醬汁調校得恰當,冇過於稀薄也冇過於濃稠,青椒就帶有小小鹹味,同毛豆醬一齊食感覺真係好特別。