2023-01-21
見到報道話呢間餐廳店主係Ritz Carlton Chef,近近地就過嚟試吓睇完個餐牌即刻決定食「蟹肉芝士白汁寬面」,前菜嗌個湯,我friend就食沙律同「燴鹹牛舌貓耳朵意粉」✨隔咗一陣,湯同沙律同時上(13:59)我梗係影張相先啦,影咗兩張相,個waitress拎住我個寬面放低(14:01)What???!!! 我匙羹都未拎起你上主菜??!大家樂快餐定點?1分鐘唔夠貓耳朵意粉上埋,我真係O晒嘴😵個湯一啖都未飲所有嘢嚟晒…同waitress講返點解會發生咁嘅情況,佢話幫我睇睇,行開咗一陣返嚟話:應該係廚房整快咗Um….er… 所以呢? 廚房唔會知我飲咗湯未,你啱啱先放低個湯就即刻放低個意粉,見到我一啖都未飲你唔係應該hold住先咩?呢方面員工培訓真係應該加強少少😮💨好彩之後上返主菜係熱辣辣嘅,見到好多蟹肉,賣相幾好,好期待咁食咗一啖✨Wow…真係幾失望下個汁乜味都冇,連鹹味都冇,完全零層次😐剩係得蒜同忌廉味,好似開咗罐白汁到落啲蒜一齊煮,啲蒜片仲要係冇煎香,白雪雪食到一半問friend有冇嘢飲,因為我之前揭個餐牌幾次都見唔到下面有寫,就諗住加,原來落單嗰陣waitress同佢講有co
✨隔咗一陣,湯同沙律同時上(13:59)
個湯一啖都未飲所有嘢嚟晒…
Um….er… 所以呢?
✨Wow…真係幾失望下
食到一半問friend有冇嘢飲,因為我之前揭個餐牌幾次都見唔到下面有寫,就諗住加,原來落單嗰陣waitress同佢講有coffee or tea
我舉手嗌coffee,有個黑口黑面嘅waitress行過嚟,是但啦唔影響我落單
我問佢cappuccino 嗰啲咖啡可唔可以嗌,佢話要加$1x(具體聽唔清) ,咁我話:唔使啦,要普通凍咖啡啦
杯咖啡冇乜特別,略過…..
✨買單嗰陣,見到嘢飲要加$5,我真係吓咗出嚟…
你話其他咖啡要加錢我唔嗌,我嗌凍咖啡要加$5你唔同我講嘅?你又冇俾個餐牌我睇?咁我照買單啦,俾完錢出去門口睇返個餐牌
Shit!! 原來喺後邊嗰版,我睇幾次餐牌都睇唔出後邊嗰版同前面嗰版有關係….
咁算啦
係我冇好留心咁睇清楚個餐牌🤷♀️我問題
建議左右對照或者每一版都寫喺下面會清楚啲
戴吓頭盔先😎
個牛舌整得幾香,軟硬適中,個汁好似牛尾湯
我最後係加咗個心太軟嘅
心太軟熱辣辣,有流心,成餐飯入面算係幾好食
我都唔知買單幾多錢😂淨係掛住嘢飲個$5
✨唉😮💨有啲失望添
唯一解釋就係 唔係老細整嘅(我唔sure),如果真嘅即係Ritz Carlton 老闆只係gimmick
不過Anyway,我理得佢邊個廚師整
齋睇嘢食,咁嘅質素真係好唔抵😖