2024-08-09 1311 views
九龍城區從來都係出名泰國菜同潮州貨,今次有幸喺社交平台見到佢地出STORY Promotion,8月免開瓶、留收據7天再訂座85折等等一到門口已經好驚豔,因為好少見到呢種設計風格嘅「街檔」,一般都係酒店、大集團西餐廳先有Set Dinner $2xx起,正常收費,包湯、沙律、主菜同咖啡/茶,一般只可選湯或沙律沙律:水牛芝士波車厘茄沙律未試過有餐廳嘅是日沙律會投放咁多,真係非常滿意餐湯:蕃茄濃湯湯之濃郁係少有飲過,有少少感受到甘筍嘅味道,酸甜平衡,攪拌後有隔篩令佢更幼滑,非常落功夫炸牛油果條 $ 70一道少見嘅小食,牛油果軟滑,外皮超薄,炸得香脆炸蟹餅 $ 854粒,偏少,不過考慮到蟹肉成本高,而且好少賣兩位數,抵食重點中心濕潤,外層夠脆,再加不規則形狀,必定係自製,再加少少辣茄茸,真係好開胃免開瓶費係人頭計,兩位免兩枝,正常收費$150烤八爪魚足龍蝦汁意大利飯 $ 238八爪魚鬚因為未夠熟,外層嘅衣好韌,墨汁龍蝦汁意大利飯呢款雙色飯少見,味道幾唔錯飯粒做到意大利果重煙韌非爛飯嫩煎帶子四重芝士意大利雲吞 $ 248帶子大大隻有3粒煎到3成熟左右,絕無開半!四重芝士意大利雲吞皮厚,唔肯定

,一般只可選湯或沙律
沙律:水牛芝士波車厘茄沙律
未試過有餐廳嘅是日沙律會投放咁多,真係非常滿意

餐湯:蕃茄濃湯

炸牛油果條 $ 70
一道少見嘅小食,牛油果軟滑,外皮超薄,炸得香脆

炸蟹餅 $ 85
4粒,偏少,不過考慮到蟹肉成本高,而且好少賣兩位數,抵食

免開瓶費係人頭計,兩位免兩枝,正常收費$150

烤八爪魚足龍蝦汁意大利飯 $ 238
飯粒做到意大利果重煙韌非爛飯

嫩煎帶子四重芝士意大利雲吞 $ 248
帶子大大隻有3粒煎到3成熟左右,絕無開半!四重芝士意大利雲吞皮厚,唔肯定係咪自製,整道菜因為用上菠菜忌廉汁令味道偏清淡,如果九牙菜同帶子換個位置,擺盤賣相會更好睇

咖啡杯、碟、茶匙都係非常有格調,好有要求嘅餐具

甜品:朱古力心太軟 $ 68
另加!朱古力味濃郁,中間個心偏稠,只有少少流出來,不過反而咁樣冇浪費咗佢😂

收費合理,環境優雅,食物都做到質素,會再去多次
希望其他菜式會更好
2024-08-06
$390 (Dinner)
Dining Offer
Coupon
2024-10-05 366 views
Overall 調味都偏鹹唔明係點解意大利雲吞汁入面會有菠菜😦 明明menu 無提過佢嘅存在個人覺得唔係好夾😦薯條就不過不失,係新鮮炸出黎唔會淋哂,但都稱唔上係脆
Overall 調味都偏鹹

個人覺得唔係好夾😦

薯條就不過不失,係新鮮炸出黎唔會淋哂,但都稱唔上係脆
2024-09-06 707 views
同一個月第二次,主要係餐廳做緊免開瓶費優惠Set有幾種,不過都係包是日餐湯、是日沙律、主菜加咖啡/茶,非常抵食餐湯依舊係蕃茄湯,加少少橄欖油同蕃茜做裝飾主菜:Butcher Cut $ 295牛扒未知部位,但算食得過,師傅做到四成熟扒虎蝦蕃茄意粉虎蝦唔算大,肉質爽彈,加埋蕃茄意粉夠清新黑松露意大利雲吞咁啱原先菜式賣晒而轉,不過雲吞冇想像中好食,係個汁帶起味道西班豬鞍架伴菜嘅千層薯出色,豬鞍未夠另一小店做到多汁軟嫩免開瓶就帶自己酒啦,唔好酒就睇下其他優惠啱唔啱喇另外加心太軟如果有埋雪糕更好蘋果批就麻麻地,唔夠香脆,只有玉桂香咪買。。。。
同一個月第二次,主要係餐廳做緊免開瓶費優惠

餐湯依舊係蕃茄湯,加少少橄欖油同蕃茜做裝飾

主菜:Butcher Cut $ 295
牛扒未知部位,但算食得過,師傅做到四成熟

扒虎蝦蕃茄意粉
虎蝦唔算大,肉質爽彈,加埋蕃茄意粉夠清新

黑松露意大利雲吞
咁啱原先菜式賣晒而轉,不過雲吞冇想像中好食,係個汁帶起味道

西班豬鞍架
伴菜嘅千層薯出色,豬鞍未夠另一小店做到多汁軟嫩

免開瓶就帶自己酒啦,唔好酒就睇下其他優惠啱唔啱喇

另外加心太軟
如果有埋雪糕更好

蘋果批就麻麻地,唔夠香脆,只有玉桂香咪買。。。。

2024-08-24
$340 (Dinner)
Dining Offer
Coupon
2023-12-17 3020 views
同嗰個朋友響宋王臺嗰邊做完嘢想搵個地方舒舒服服食餐飯,跟住我就建議去返Chaplin,一來行過去唔係好遠,二來上次食完個牛肉都想試多一次睇吓係咪會唔同。今次去到已經做咗聖誕裝飾,感覺有更加重嘅英倫風嘅氣氛。因為今次得兩個人,所以叫咗個sharing combo,咁就可以試多少少嘢。另外加咗一份鴨肝多士,先講呢份多士,份量比想像中大份,外面微微脆,裏面啱啱好,係幾開胃嘅。兩個人分別叫咗兩款唔同嘅湯,兩個湯都好味,特別想提嘅係海鮮湯,足料得來真係飲到海鮮味道。Snack platter維持到上次嘅水準,今次同佢要咗多啲茄汁同埋多啲檸檬,直接將檸檬汁加落茄汁嗰度點嚟食更加好味。主菜方面分別叫咗一個黑松露忌廉牛肝菌戒指雲吞,同埋屠夫精選牛扒。個雲吞嘅份量足夠,重點係唔太膩,所以唔會食完覺得有滯嘅感覺,冇朋友好鍾意。屠夫牛扒就係我想返嚟試嘅原因,上次因為朋友嗌咗medium,我就覺得如果食生生啲會比較好,果然今次跟返我想嘅生熟度更加好味,當然呢個係個人口味啦。另外佢上面加嗰啲香葉同埋蒜蓉粒到好幫到手。特別想講嘅係佢個朱古力心太軟本身係好味嘅,但係個重點係響隻碟上面畫嗰張畫真係好有心好靚,絕對要俾

特別想講嘅係佢個朱古力心太軟本身係好味嘅,但係個重點係響隻碟上面畫嗰張畫真係好有心好靚,絕對要俾個讚。

最後題外話,我嗌咗杯Baileys Tiramisu唔係好濃味,但係好香,重點係親埋一套杯碟好靚。

2023-11-29
Dinner
2023-11-02 1743 views
早兩日同老公去九龍城買大閘蟹經過呢間西餐廳見到裏面都幾多人幫襯,所以入去試吓。餐廳播住懷舊音樂,座位好寬敞!好適合坐低同朋友知己傾吓偈。侍應妹妹好親切介紹咗兩個dish俾我哋試,估唔到叫咗兩個都幾好食。 海鮮意大利飯好足料,八爪魚BB大通粉,好有地中海風味!我哋兩公婆坐坐吓坐到5:00仲有happy hour,紅白酒啤酒,Cocktail都有買一送一,即刻飲番杯,勁正!其實而家有心做嘅小店越來越少,都值得支持一下。下次會試吓佢哋嘅晚餐。
2023-10-29 1408 views
這裡是我一個人常去lunch的地方,一直都覺得是一間不錯的餐廳。直至10月28日晚,與友一行4人在這慶生,本來是一件開心事,應該很盡興才是…………這晚我想點了很多菜式,大家都吃得很愉快,直至最後我們點了一個大蝦四重芝士雲吞,一試之下吃到一陣油溢的味道,跟侍應說了,她就說要拿進廚房給廚師看看,這一刻,其實我已覺有點怪怪……之後她出來說廚師認為冇問題,說是不是羊奶我們吃不慣,還說有很多枱客也點了這個菜。最後,她是將此order取消了。我們當晚點了很多菜式都沒有問題,祗是一道菜式出了問題,就看到她們的服務態度真的還差一點火喉。希望你們下次聽到客人說有問題的時候,直接就幫客人取消order好了。現付上當晚的收據及大蝦四重芝士雲吞的相片。
最後,她是將此order取消了。

現付上當晚的收據及大蝦四重芝士雲吞的相片。
2023-10-07 1057 views
今次係幾個朋友一齊去食飯,其中一個朋友提議嘅,響地鐵站行過去都算方便。去之前都冇諗過九龍城區會有一間比較高級嘅西餐廳,去到見到門面同裏面嘅裝修都覺得好有心,外觀方面係值得一讚嘅。而食飯中間嘅過程服務亦都非常之唔錯,感覺到佢哋嘅誠意同埋服務態度。食物方面係由其他朋友決定,所以可能啲食物名未必準確,請見諒。首先有嘅就係廚師沙律,特別在除咗煙三文魚之外,仲有雞肉同埋牛脷,所以識落嘅感覺都唔錯,沙律汁亦都好足夠。佢哋個蕃茄湯嘅口感亦都好紮實,蕃茄味就唔會太酸。海鮮拼盤都做得好有心機,啲鸚鵡螺肉已經整好晒出嚟,啲蝦亦都煎得好香,青口冇乜特別,魷魚方面佢哋係用啲比較細隻嘅,方便大家分享,跟拼盤嗰個汁都好好味。炸物拼盤,同埋個薯條都好新鮮,拼盤嗰兩個汁都好好味。估唔到嘅係炸雞鎚本身都幾辣,所以有一兩個朋友就冇食到,其他朋友就覺得幾野味。主菜方面,分別有意大利雲吞,同埋雞牛羊。意大利雲吞Porcini Tortellini 最有驚喜係佢個汁,味道濃郁得來又唔會好滯。雞肉嗰款係春雞,出到嚟雞皮好香同好夠味,雞肉好滑同埋幾Juicy。牛方面都好穩定,個人覺得佢稍為熟咗少少,收尾了解返先知道本身朋友係叫me

牛方面都好穩定,個人覺得佢稍為熟咗少少,收尾了解返先知道本身朋友係叫medium, 所以都係完全冇問題。至於最後羊方面就係Lamb Shank, 燘得都幾淋,冇蘇味,香料嘅味道都幾出。我諗都會再返嚟試吓第二啲菜式。

2023-10-06
$380 (Dinner)
同朋友食生日飯,餐廳嘅食物質素其實唔錯!可惜,非常遺憾嘅係間餐廳嘅waitress嘅態度!餐廳營業時間係去到10:30pm, 但10:00pm時個waitress竟然直接行埋嚟我哋張枱度話要收工,叫我哋走! 🙄
同朋友食生日飯,餐廳嘅食物質素其實唔錯!

$500 (Dinner)
2023-09-26 783 views
同好姊妹帶bb去九龍城做寵物美容,行過見到間餐廳幾靚, 幾有歐洲感覺,就入去試下,一坐低個staff 已經埋黎斟水,笑容滿面,我內心加左分,要知而家食野待應服務好已經唔係必然😹Tea time 唔算好多選擇,我哋叫左個high tea set 我中意由低食起,個鬆餅超好食!一啲都唔油,又鬆軟!朱古力蛋糕都幾好,夠朱古力🍫,似係用黑朱古力做重頭處 個帶子魚子醬他他,配搭勁夾,2啖食晒,真係唔夠喉😂 最後叫埋杯mocha , 個杯好靚,飲完心情再好嗰水吧都好有情調♥️ 成個high tea 都好滿足

我中意由低食起,個鬆餅超好食!一啲都唔油,又鬆軟!

朱古力蛋糕都幾好,夠朱古力🍫,似係用黑朱古力做

重頭處 個帶子魚子醬他他,配搭勁夾,2啖食晒,真係唔夠喉😂

最後叫埋杯mocha , 個杯好靚,飲完心情再好嗰

水吧都好有情調♥️ 成個high tea 都好滿足
2023-09-24 1677 views
九龍城少有嘅西餐廳,行古典風、歐式復古裝修,坐得舒服,傾計舒服。服務很好,有禮貌好友善,而且嘢食高質。*Sharing combo $298 per person (2 people up)Starter: Chef’s salad 廚師沙律二選一:沙律/湯,但只有一碗,如果叫湯share真係有啲尷尬。沙律有牛舌、煙三文魚、雞胸肉,非常好食,沙律菜份量比較少。Snacks platter炸魚手指正常發揮,炸雞槌皮厚,炸洋蔥圈細條冇味,炸薯條偏乾、味道淡。整體很一般。Main (pick 2)Crabmeat mac “n” cheese 蟹肉芝士焗通心粉滿滿嘅蟹肉碎,醬汁係甜椒醬,有好多蔬菜粒,大粒通心粉可以裝到好多汁。但係我理解嘅mac n cheese係濃厚鹹芝士汁,但結果係甜嘅醬汁,少失望。Pan-roasted spring chicken (half) with lemon & honey 香檸蜜糖春雞(半隻)半隻春雞有胸有脾,肉質嫩滑、汁多,醃得入味又有雞味。薯仔厚切,焗到外脆內嫩,薯仔味重,好好味。Drinks一人一杯嘢飲,杯子好漂亮耶,但冇影相🙈
Starter: Chef’s salad 廚師沙律
廚房沙律

Snacks platter
Snack platter

Main (pick 2)
Crabmeat mac “n” cheese

Drinks
一人一杯嘢飲,杯子好漂亮耶,但冇影相🙈
2023-09-11
$350 (Dinner)
廚房沙律
2023-08-07 689 views
好友要在九龍城吃生日飯,找到這家好評如潮,就來試試,意外的yummy yummy 😋 上網定枱只有13:45 onwards 的選擇,13:30 arrived 看到不太多人,就提早進內,服務員也殷勤地招待。午餐時段人均消費over $300 免開瓶費,所以就選了seafood risotto 及U.S. prime 另加 mini canele & chocolate fondant。食物熱度非常滿意,minestrone 餐湯hot hot 的,燙到脷 😅Prime steak 是medium,若果沒了中間那條筋就perfect 👍Seafood risotto 不太creamy,冷了吃也不feeling odd。帶了sake 來配海鮮及牛排,我喝了3杯,之後世界好像跟著我轉😵‍💫甜品份量比較少,但正剛好適合兩位lady 的小胃,配著hot Americano,真的yummy。Canele 內有rum 味,沾了外皮脆脆內裡lava 一樣的chocolate fondant 的醬吃,格外般配。就這樣吃飽喝足暈陀陀,安閒舒適的渡過了一個炎炎夏日的中午。好友的friends 看到她po的
就這樣吃飽喝足暈陀陀,安閒舒適的渡過了一個炎炎夏日的中午。好友的friends 看到她po的照片,紛紛詢問地點,看來好友會常去了。
Last but not least,多謝Ms. R的體貼招待,Ms. T 的殷勤服務及Mr. J細心回答我無厘頭的問題,令閒暇的兩位lady 有個愉快的回憶。
2023-06-18 597 views
紅雨下的星期六下午第一次到訪,兩女一男訂了枱,到達後我們嘗試了一個下午茶套餐,食物即叫即做,甜點精緻,茶或咖啡好,質素也很不錯,大家很滿意。裝修、食物用具很講究,又有英國風,洗手間清潔及打理很好,最重要服務人員很親切,年青人們勤快及有禮,連對自己同工都說:「唔該,辛苦妳!」餐廳氣氛和諧,若果能播出輕音樂就更完美。整體食物質素、環境及服務,叫人吃得舒服,很值得再到訪,下次很想嘗試牛扒、及其他特色飲品!

下午茶set
2023-06-17
Tea
下午茶set
2023-06-09 551 views
之前食過幾次lunch,都唔錯。隔咗個零兩個月再嚟,轉咗餐牌,冇咗特價set lunch,以前星期五燒春雞set 88,而家就盛惠180,貴咗一個dub,不過水準更加高,都食得開心嘅。同埋之前啲特價餐真係好平,今時今日都幾難維皮。最值得讚嘅係佢哋嘅服務,啲職員真係好有禮貌同埋貼心,成日都有笑容,呢間係少數我覺得抵俾加一嘅餐廳,如果真係要雞蛋裏挑骨頭,就係老闆個樣有啲愁😅講返啲食物,特價燒春雞都好好食,絕對唔馬虎,但隻雞細啲,就咁配薯條。正價燒春雞有烤黄色翠肉瓜同埋薯角,沙律分量都大啲。啲雞就咁點面頭嘅烤檸檬同埋烤蒜已經够味,好嫩滑。
燒春雞配薯菜套餐
餐飲熱咖啡
$198 (Lunch)
燒春雞配薯菜套餐
餐飲熱咖啡
  • 燒春雞
2023-05-28 484 views
古典英式西餐廳 感覺到店家用心佈置深藍色 帶棕色木餐桌 還有個經典的酒吧位餐具都有懷舊感 好像到了懷舊感很強的餐廳推薦兩人的套餐 能吃到各款餐點Chef’s Salad作為前菜沙律 很豐富的有自家煙燻肉片 雞肉塊 煙三文魚片肉片瘦肥剛好 雞肉表面有韌度 內層很嫩底下脆爽的生菜 醬汁自家調配酸甜中帶點蜂蜜香 沙拉變溫和小食拼盤(洋蔥圈 雞搥 肉丸)炸物熱乎乎 雞搥小小隻 依然保持肉汁洋蔥圈有少許忌廉味 炸後濕潤有另配自家沙律醬 解膩用Hokkaido Scallop Risotto帶子煎後有彈性 配搭野菌菠菜用忌廉白汁燴意大利飯濃郁牛奶忌廉香 整體配搭很和諧飯粒飽和有彈性 軟硬適中最愛灑上芝士粉 增添芝士香氣Seafood Pot Au Feu各款海鮮煮在一起 煮成海鮮湯蜆肉 蝦 比目魚 海鮮味十足配上雜菜 有少許菜味 整體更清新湯底濃郁蝦蜆香 是我最愛的味道
古典英式西餐廳 感覺到店家用心佈置

有自家煙燻肉片 雞肉塊 煙三文魚片
肉片瘦肥剛好 雞肉表面有韌度 內層很嫩
底下脆爽的生菜 醬汁自家調配
酸甜中帶點蜂蜜香 沙拉變溫和

小食拼盤(洋蔥圈 雞搥 肉丸)
炸物熱乎乎 雞搥小小隻 依然保持肉汁

蜆肉 蝦 比目魚 海鮮味十足
配上雜菜 有少許菜味 整體更清新
湯底濃郁蝦蜆香 是我最愛的味道

2023-05-23 456 views
經過獅子石道見過一間好有格調既餐廳,今日終於有機會黎試。朋友驚lunch time時段會好多人,所以一早就經openrice訂左位。可能我地訂既時間比較早,入座時未見有太多食客,我同朋友可以好自在咁傾計。餐廳提供不同既set俾食客選擇。價錢相對上較貴。剛巧餐廳今日轉左新午餐餐牌,樣樣睇落都好似好吸引。今次我同朋友都點左 - 黑松露蘑菇忌廉牛肝菌意大利戒指雲吞,餐湯同咖啡。意大利雲吞入面包住牛肝菌再配上蘑菇,露筍以及忌廉汁,好好味!至於餐湯同咖啡就唔太特別!絕對係一間有水準既餐廳,下次可以再試佢既high tea set!
經過獅子石道見過一間好有格調既餐廳,今日終於有機會黎試。
意大利雲吞入面包住牛肝菌再配上蘑菇,露筍以及忌廉汁,好好味
!至於餐湯同咖啡就唔太特別!

1924 views
餐湯