2019-03-05 58 views
尋晚放工去K11行街,經過附近見到有間日本餐廳嘅門面好吸引,掛滿燈籠幾有日本氣氛,同朋友都決定入去試下餐廳裏面嘅裝修好似之前我去日本嘅餐廳咁,好有和風感覺,而且貼左好多其他日本餐廳嘅相片,令人有一種到日本一遊嘅感覺見到餐牌有一個赤子之心嘅系列,都幾特別,就叫咗幾款嚟試吓,而且發覺好多款都係用蝦做材料刺身都好似幾吸引,而且食材都係日本直送我哋叫咗一款赤鬼海老天婦羅🍤,餐廳話係首創嘅菜式,每隻蝦都炸得好金黃,而且面層有一啲辣粉調味,食落去外皮脆卜卜,而入邊嘅蝦就好鮮嫩,好惹味,比起一般蝦天婦羅更加出色餐廳仲有一啲菜式係燒物,我哋就叫咗兩款燒帆立貝嚟試吓,一款係蟹油蒜燒帆立貝,另一款係蟹味噌燒帆立貝,見到帆立貝都知道好新鮮,服務員仲會幫手燒完再俾我哋食帆立貝嘅肉質好juicy,肉質好結實啖啖肉,燒完之後一啲都唔乾身,而且加埋其他配料一齊食好夾,有秋葵香菇好健康,而味噌同燒蒜各有特式,更加添左帆立貝嘅鮮味餐廳都出名食甲羅燒,我哋都叫咗黑門令蟹味噌甲羅燒,同海膽蟹味噌甲羅燒,我係第一次試呢種菜式,我覺得賣相好特別,材料有蟹肉、蟹膏、蟹籽、蛋、香蔥、香蒜同海膽等,服務員會搞拌材料再幫我地燒燒完之後

刺身都好似幾吸引,而且食材都係日本直送

赤鬼海老天婦羅

蟹油蒜燒帆立貝、蟹味噌燒帆立貝

帆立貝嘅肉質好juicy

黑門令蟹味噌甲羅燒、海膽蟹味噌甲羅燒

燒完之後可以配合餅乾一齊食,感覺係混合左海鮮嘅味道,別有一番風味

我哋仲叫咗一款赤鬼海老天反卷,賣相好吸引,每件拼合擺放到好似一隻蝦咁,上面鋪滿魚子,而入面就食到炸到脆卜卜熱辣辣嘅炸蝦,成個配搭好驚喜,值得一試

赤鬼海老天反卷

我叫咗一杯叫海底之心嘅飲品,其實係青檸汁再加伏特加嘅飲品,就算我平時唔飲酒類飲品,都覺得呢一款好啱女仔飲,因為酒味唔會太難入口,再加埋青檸汁好清新,藍色嘅賣相令人有藍天碧海嘅感覺

海底之心

而朋友就叫咗一杯赤子之心,係士多啤梨汁再加威士忌,飲品嘅賣相好靚,好有少女嘅感覺,因為全杯都係粉紅色,朋友話裏面應該有一啲子薑係好少見嘅配搭,整體味道幾特別

赤子之心

餐廳嘅服務態度好好,招呼好周到,而且每樣食物都好快送到,亦食到一啲比較少見嘅日本菜式,令人有一種去咗日本旅遊嘅感覺,特別喜歡蝦嘅料理,味道好抵讚
2019-03-04
Type of Meal