2024-07-23 77 views
今日落雨濕濕,我地唔出外面搵食,懶懶地留返係將軍澳區🤭上次係寶琳經過見到有間拉麵店未試過,今次就去試下先😋和風凍蕃茄🍅凍蕃茄好適合夏天食,加上甜甜酸酸嘅醬汁,最啱夏天做開胃菜,蕃茄涼浸浸酸酸甜甜,我都忍唔住食左大半🤭自家製阿根廷紅蝦雞肉餃子🦐🥟餃子外型特別,同普通一般餃子唔同佢嘅做法係用餃子皮包住雞肉同原隻阿根廷紅蝦,外型已經吸引眼球👀而且好有蝦味,好正👍🏻拉麵麵條用日本麵粉都係自家製,比出面既麵條特別啲,感覺上有少少似蕎麥麵咁,都幾彈牙😋而我最欣賞係佢地麵同湯麵係自家製唔係現成貨,好有誠意👍🏻澳洲頂級肉眼醬油牛骨清湯拉麵🐃🍜牛肉擺放得好吸引,牛味香濃而且好軟熟🤤湯底亦一樣好香牛味🐃原來係拉麵店用帶有肉同筋膜,油脂嘅牛肋骨慢火熬製加上秘製昆布醬油而製成,牛肋骨湯底帶有少少牛臊味,不過一樣好正😋蝦紅湯拉麵🦐🍜餐牌介紹蝦湯底用多種蝦經多重工序每日熬煮,蝦味果然好香濃,店員麵好細心提示我地食之前撈均,蝦味更濃郁😋🤑 人均消費:~$140🤩 推薦指數:8 / 10📍 餐廳資料:蝦魂 (將軍澳)將軍澳寶琳運亨路1號新都城中心一期2樓241, 250&251號舖☆.。.:*・°☆.。.:*・°☆.

和風凍蕃茄🍅

蝦紅湯拉麵🦐🍜
蝦紅湯拉麵

🤑 人均消費:~$140
🤩 推薦指數:8 / 10
📍 餐廳資料:蝦魂 (將軍澳)

☆.。.:*・°☆.。.:*・°☆.。.:*・°☆.。.:*
喜歡我的食評請Like & Follow🫶🏻 @umi.bengal.foodie

#foodie #foodies #foodiegram #foodielife #foodiehk #hkfood #hkfoodie #hkrestaurant #香港美食 #香港好去處 #香港打卡 #香港探店 #香港必吃 #香港美食攻略 #將軍澳美食 #寶琳美食 #拉麵 #自家製 #蝦湯拉麵 #蝦魂
和風凍蕃茄
自家製阿根廷紅蝦雞肉餃子