2014-10-08 261 views
秋風起,梗係食蛇羹啦.既補身又美味.今次就在上水找到蛇王兄.新店已經搬了去新祥街喔.環境尚算新乾企理.不過次次去食蛇羹,心入面總有個疑問,到底那些活生生的蛇係唔係真係會在店內?不過講到底如果無蛇咬我都算啦,唔理得咁多.通常蛇店都有套餐,呢度都唔例外.今日心水是A餐$96,包一碗細蛇羹,一碗蛇湯和一碗蛇汁雞飯(可轉臘味飯)除了套餐,亦都有少量蛇既料理先送上蛇羹.雖然叫細碗,但份量絕不少,我實在想像唔到大碗有幾多.蛇肉超級多,而且木耳和冬菇既份量亦不少,每一口都是材料,味道濃厚,蛇肉像豬瘦肉的感覺,但不乾口,由於在冬菇和陳皮等等材料影響下,變得十分鮮.如果愛食碗仔翅既朋友,我諗絕對會愛上蛇羹.當然唔少得加點脆脆放係面,更加多口感層次蛇汁雞飯亦都是美味,又係O個句,蛇汁既味道都係一個謎.好難解釋.但呢度既出品有點似無咁咸既鮑汁.撈飯當然過癮.難得既係雞肉既雞味不淡,而且好有彈性.蔥蓉唔會係呢碗中有任何作用了.蛇湯既材料有著不同既藥材,類似沙參和元肉等等,有肉香之餘又不失藥味,而且甘而不苦.總之就好多料.96蚊雖然不便宜,但蛇羹真係好足料!估不到係上水終於找到美食了
不過講到底如果無蛇咬我都算啦,唔理得咁多.
除了套餐,亦都有少量蛇既料理

2014-09-25
$96 (Lunch)