2020-03-05
由於晏晝出去做嘢,所以同同事去咗深水埗區食飯,去到已經係2:00 ,所以少咗好多人排隊,大概等左10分鐘就入得。餐廳唔算大間,但係食物選擇都唔少。檳城亞參叻沙蘇媽蘇媽嘅招牌菜,一想已經聞到好香,配左一碟蝦醬。喺未放蝦醬之前,試咗一啖湯都幾鮮味,落咗蝦醬之後變得更鮮味,。(P.S. 呢啲係馬來西亞蝦醬唔同香港嘅蝦醬㗎)麵底都好好味,有啲咬口,配料包括有生菜菠蘿洋蔥,夾埋一齊食都幾新鮮,如果配有豬肉嘅應該都好好味。檳城白咖喱油麵第一次食白咖喱嘅湯麵,白咖喱味冇想像中咁濃郁,亦都唔算太辣,相比其他屬於較清淡嘅湯底。豬紅都新鮮,冇怪味;魚蛋都彈牙嘅。整體不過不失。檳城福建蝦麵我認為呢一個係最好味嘅,因為湯底鮮甜,蝦同埋豬肉都好好味,夠入味。而且個麵會落去都好夾,難怪係招牌菜。咖央多士多士烘得啱啱好,脆卜卜,入面嘅餡適中,唔會太甜,推介大家去試吓呢一個多士。白咖啡同奶茶都係第一次試飲馬來西亞嘅白咖啡,咖啡味唔算好香,係偏甜嘅咖啡。奶茶都唔錯,茶味香濃。整體都唔錯,下次可以試吓肉骨茶先!
檳城亞參叻沙
檳城白咖喱油麵
檳城福建蝦麵
咖央多士
白咖啡同奶茶
整體都唔錯,下次可以試吓肉骨茶先!