2015-03-12 794 views
在街望入店內, 只有一張圓摺檯, 坐得四、五人左右, 但原來入內還有一條長型的對著牆的檯. 可能時間不早, 客人不多.拿餐牌看一看, 有散叫, 有套餐. 友人比較肚餓, 叫了一款套餐A, $100, 包括三樣: 細蛇羹, 細蛇湯, 細糯米飯. 而我已經在對面吃了一碟”名大於實”的义燒腸粉, 飲唔落碗湯了, 所以就要了散叫的細蛇羹, $49, 和細糯米飯, $30.細蛇羹, 上檯, 匙更攪了一攪, 絕對交足功課, 材料十足, 蛇肉太概也佔了一半, 加了些香香檸檬葉和薄脆, 味道不太鹹, 合晒心意. 唯一不足是, 湯做得太杰, 可能芡粉落得多. 蛇肉切得大件, 如果蛇肉切得幼細一點, 可能口感更好.細糯米飯, 滿滿的, 脹起, 一條臘腸, 一條閏腸, 各切一半, 我與友人有不同的口味, 友人認為閏腸香, 好過臘腸, 而我相反認為閏腸只一般, 我愛臘腸的實肉, 肥三瘦七, 入口不太鹹, 更好味. 飯面配上了很多花生和蔥花. 飯身, 望落尚算粒粒分明, 入口也算不錯, 但較為淋軟, 有非常小的部份有痴埋一舊舊, 無論如何, 已經勝過很多大酒樓的貨色, 當然, 與灣仔強記仍然有一段距離.友人好酒
友人好酒, 吃過蛇羹、蛇湯、糯米飯後, 還要了兩杯蛇酒, 一杯蛇膽酒, 另一杯蛇鞭酒. 我只懂不停地笑...., 其實我唔係好明, 點解大家的年紀差唔多, 但口味, 簡直係相差了一個generation, 我不能相信我同學之輩, 有可能會飲這種酒…. 哈哈..哈哈..哈哈.. 而味道… 據他說, 兩種酒都有藥酒的味道, 但比較甜, 而蛇膽酒則有一種”甘”, 即係”苦”的味道.
2015-03-09
$120 (Dinner)