2008-05-27
仲記得第一次黎順興,係我小學一年級開學當日,媽咪帶我黎食早餐。我仲記得果日唔小心將太陽蛋D蛋汁整污糟左件白恤衫。此後每隔一段時間,媽咪就會俾十蚊我去食午餐,當時一個午餐賣八個半,凍飲加五毫。果時我為左慳錢,例必飲熱華田,食飽飽找番個半就拎番屋企俾媽咪。有一次媽咪教我,找番嘅錢可以去衙前圍道某餐廳飲外賣凍豆漿,我又記得細杯賣七毫,大杯賣個三。 就係因為有一段咁嘅歷史淵源,驅使我今日下晝走左黎往事祇能回味。 黎之前我上OPENRICE查過呢度有咩好野食,發現有食家話順興有炸蛋球供應,剛巧我愛人一向好鍾意食炸蛋球,於是我地就叫左: 炸蛋球X2-$5.5一個,唔係出爐時間所以係凍炸蛋,外皮好多油,好明顯砂糖同油融合埋變成一層糖油,咬落唔熱唔脆,食唔到雞蛋味。食嘅時候我覺得我放緊一球卡路里入口。唔算好食,不過買個回憶、買一份懷舊,都係抵嘅。 熱奶茶X1-$10一杯,只係普通茶餐廳應有嘅水準,絕對唔係足以稱霸嘅奶茶,起碼比唔上太子金華冰廳及觀塘英發茶冰廳出品。在下係奶茶癡,全香港稍有名氣嘅港式奶茶大致上冇乜邊間未飲過,因此,唔好貿貿然響我面前自認「奶茶我稱霸」至得架! 紅豆冰X1-$
紅豆冰X1-$15一杯,依照正宗製法,杯底先放半杯紅豆,上加半杯黑白淡奶,好味!唔用椰奶不愧係正宗!紅豆已煲到起沙,可惜紅豆皮太鞋口,一係紅豆唔夠靚,一係仲差少少火候未煲透!尚算瑕不掩瑜。
趣事:蛋撻三蚊一個,堂食要加五毫,暫時只見順興有此特例。