2016-07-26 5985 views
姨媽週一壽辰,於會所內大宴親友,我地幾個後輩就送上生日蛋糕以示祝賀 。XO仔原本已鎖定「Patisserie Tony Wong」o既玫瑰花形蛋糕為目標。無奈姨媽話想食芒果蛋糕,所以就改選咗個「水滴形芒果蛋糕」 。網上表格明明寫出「水滴形芒果蛋糕」可揀磅半或兩磅,但當小肥向店員姐姐落單時指明要兩磅裝,佢就好唔客氣咁話此款蛋糕只有磅半裝,冇得揀兩磅 。見佢咁堅定,細佬當堂俾佢窒咗窒 ,起初真係以為自己睇錯架,不過因心有不甘,故即場上網查核,證實自己冇錯喎,就立刻展示俾姐姐仔睇,點知佢態度仍然不甚友善,好似我喺度白撞咁,講真如果唔係同姨媽傾掂要邊款蛋糕,相信小肥嗰刻已步出店門,另覓他選 。小弟愚見,一家餅店要吸引顧客光臨,除咗要靠特色o既靚餅打造出金漆招牌o既基礎之外,其實亦需要一班有禮o既服務生去支撐及鞏固。由於兩磅裝芒果忌廉蛋糕只可造出「正方形芒果花」,XO仔最終唯有妥協,棄選「水滴形芒果花」,並於預訂蛋糕時以現金付款。攞蛋糕嗰日,姐姐仔俾細佬驗證過蛋糕後,先擺入靚盒同透明袋內。芒果忌廉蛋糕($680/兩磅):以香芒砌出o既芒果花金光耀眼、鮮麗潤澤 ,食落都好清甜。兩層雪芳
Tony Wong招牌玫瑰花形蛋糕
無奈姨媽話想食芒果蛋糕,所以就改選咗個「水滴形芒果蛋糕」
。見佢咁堅定,細佬當堂俾佢窒咗窒
芒果忌廉蛋糕
,食落都好清甜。
芒果忌廉蛋糕
兩層雪芳蛋糕尚算鬆軟,白雪雪o既忌廉都好幼滑,整體微甜討好。
芒果忌廉蛋糕
外表花巧o既芒果蛋糕雖然係唔錯,不過個人覺得市內其實有好多質量差唔多而且更為便宜o既芒果蛋糕囉,單憑店員不甚歡迎細佬幫襯o既理由下,「Patisserie Tony Wong」名氣再大,小肥下次選購蛋糕時應該都好難會回頭
2016-07-25
Waiting Time
2 Minutes (TakeAway)
$680 (Other)
Celebration
Birthday