2022-08-10
睇完戲又直接狗衝啦!從東京食堂改名天井食堂之後第一次幫襯💛今次依然坐同一個位😂menu精美咗好多,上次已經諗定要試親子丼,順便加咗一份是日前菜中華沙律,減肥中少飯係必須😆因為得兩條友忙入忙出所以親子丼係chef親自俾我😃仲擺咗七味粉同幫我斟溫水(熱水加冰塊真係好醒目🤣)中間C位嘅蛋黃真係超~誘~人~睇蛋黃個樣就知個飯一定好食啦😍既然係親子丼所以雞肉梗係要夠多😚撈勻咗之後幾乎每一啖都可以食到一舊雞腿肉,有調味夠滑無雪無腥,本身睇到菇我擔心咗一秒因為我唔係好鍾意食香菇🫣不過好彩係冬菇🙌加入洋蔥口感有豐富到又隱約增加咗少少甜味,整體感覺係好溫和好healing嘅一個飯😋因為有比七味粉咁我覺得都應該試下?畢竟chef唔會無啦啦擺個粉係度,所以我就落咗啦,果然落咗之後味道又被昇華💡本身其實我就算嗌少飯都會淨一啲飯,但今日我全部食晒啦!!中華沙律就係拌海草,我google下先知原來海草其實好有營養(對唔住係我孤陋寡聞)一碟海草經過簡單調味,甜甜der又隱約有一啲啲酸,食落又帶少少麻油香,確實非常開胃~中華沙律 7.0/9親子丼 7.5/9OVERALL 7.5/9食下食下突然超大雨,隔籬枱有附近返
中華沙律 7.0/9
親子丼 7.5/9
OVERALL 7.5/9
食下食下突然超大雨,隔籬枱有附近返工嘅熟客冇帶遮,店員仲特登帶遮送佢哋返,滿滿人情味真係好滾動🥹